Meleșcanu, la BBC: Dacă românii ar fi dați afară după Brexit, sistemul de sănătate britanic s-ar prăbuși

Data actualizării: Data publicării:
MAE - ROMANIA - CROATIA
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, într-un interviu la BBC, că a primit asigurări că Guvernul de la Londra nu va face „prostia” să ia măsuri împotriva românilor după Brexit, el explicând că doar în sănătate lucrează 10.000 de asistente şi medici români, iar dacă aceştia ar fi daţi afară sistemul de sănătate britanic s-ar prăbuşi.

MAE - ROMANIA - CROATIA
Foto: Inquam Photos / George Călin

Întrebat dacă e îngrijorat în privinţa situaţiei românilor din Marea Britanie, în cazul unui ”Brexit greu”, Meleşcanu a declarat: ”Dacă va fi o ieşire grea, va trebui să discutăm. Sunt peste 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, nu sunt turişti, ei contribuie direct la bunăstarea şi dezvoltarea economică a Marii Britanii. Sunt peste 10.000 de români care lucrează în sistemul de sănătate din Marea Britanie, doctori, asistente medicale şi alţii. Ei sunt foarte bine integraţi în societatea britanică şi cred că asta va fi un argument puternic”, potrivit BBC, scrie News.ro.

Ministrul de Externe a precizat că acest subiect l-a discutat la Bucureşti cu fostul ministru de externe Boris Johnson.

”Am avut o întâlnire cu fostul ministru de externe al Marii Britanii Boris Johnson, la Bucureşti, şi am discutat despre situaţia românilor. Mi-a spus: Vă asigur că nimic nu se va schimba, vor continua să aibă acelaşi statut legal. I-am spus: Mulţumesc foarte mult, dar cum puteţi garanta acest lucru? Mi-a răspuns: Este foarte simplu, dacă 10.000 de medici şi asistente ar fi daţi afară din Marea Britanie, întregul sistem de sănătate din regat se va prăbuşi. A spus că nu vor face niciodată ceva atât de prostesc”, a relatat Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă este conştient că unul dintre motivele pentru care s-a votat Brexit-ul este acela că s-a spus că muncitorii din alte state UE vin şi iau locurile de muncă ale britanicilor, Meleşcanu a replicat: ”Asta nu este o abordare serioasă, pentru că românii şi alţi cetăţeni UE, polonezii şi bulgarii, fac munca pe care cetăţenii britanici nu vor să o facă. Cred că este o contribuţie solidă la dezvoltarea economică a Marii Britanii”.

În legătură cu faptul că în perioada preşedinţiei române a UE va avea loc Brexit-ul, Teodor Meleşcanu a precizat că va fi foarte dificil ca guvernul britanic să obţină noi discuţii din partea oficialilor de la Bruxelles în cazul în care acordul deja aprobat de UE rămâne blocat la Londra. El a spus însă că acest lucru nu este chiar imposibil.

Întrebat cum comentează ironia faptului că Marea Britanie, unul dintre cei mai puternici avocaţi ai aderării României la UE, va părăsi Uniunea în timpul mandatului României la preşedinţia rotativă, Meleşcanu a precizat că Bucureştiul este interesat în păstrarea unei relaţii cât mai strânse cu Londra.

”România nu va uita niciodată sprijinul Marii Britanii pentru a adera la Uniunea Europeană. Suntem interesaţi să ţinem Marea Britanie cât mai aproape de UE”, a afirmat ministrul român de Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri