MEN precizează când vor primi profesorii salariile

Data actualizării: Data publicării:
elevi clasa profesor

Ministerul Educației Naționale arată că salariile vor fi plătite angajaților din sistemul de învățământ pe 13 aprilie și invocă „volumul mare de muncă”. Precizarea vine după ce, miercuri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat că nu toți bugetarii vor primi salariile înainte de Paște, așa cum declarase, cu o zi înainte, premierul Viorica Dăncilă.

„Având în vedere că data de 14 aprilie este anul acesta într-o zi de sâmbătă, salariile vor fi plătite vineri, 13 aprilie. Pentru Ministerul Educaţiei Naţionale, la fel ca pentru toate unităţile aflate în subordine/ coordonare, finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul MEN, data de primire a salariilor este 14 din luna curentă pentru munca prestată în luna anterioară. Data de 14 nu este aleasă întâmplător ca zi de salariu, ci pentru că sistemul are nevoie de timpul fizic cuprins între zilele de 1 - 14 ale lunii pentru a pregăti documentele primare şi cele de plată. Volumul mare de muncă este dat de dimensiunea sistemului, numărul mare de unităţi de învăţământ şi de salariaţi. (...) Având în vedere că data de 14 aprilie este anul acesta într-o zi de sâmbătă, salariile vor fi plătite vineri, 13 aprilie”, se arată într-un comunicat transmis de MEN.

Potrivit ministerului, luna aprilie este cu atât mai importantă cu cât salariaţii din învăţământ beneficiază de o majorare salarială aplicată de la 1 martie 2018, iar întocmirea documentelor contabile nu poate începe mai devreme de închiderea ultimei zile lucrătoare din luna pentru care se realizează plata.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a explicat că bugetarii din mai multe domenii nu vor primi salariile înainte de Paște, deoarece ministerele de care ei țin au decis să nu solicite acest lucru MFP.

Doar angajaţii din 38 de instituţii ale statului vor primi banii mâine: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Public, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția Națională de Presă Agerpres, Institutul Cultural Român, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Consultării Publice, Autoritatea Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Autoritatea pentru Administrararea Activelor Statului, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Academia Oamenilor de Știință din România, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

După ce marți declarase că bugetarii vor primi salariile în avans, înainte de Paște, dar că acest lucru nu se va întâmpla și cu pensiile, premierul Viorica Dăncilă s-a referit la subiect și în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri.

„Vă rog de urgență, domnilor miniștri, să ieșiți să clarificați de urgență aceste lucruri, pentru că trebuie să avem o informare corectă a cetățenilor. Cu toate că eu am explicat ieri de ce nu se pot da pensiile în avans, o rog pe dna ministru Vasilescu să mai dea încă o dată aceste explicații”, a spus Viorica Dăncilă.

Ministerul Muncii a arătat, la rândul său, că pensiile nu puteau fi plătite înainte de Paște.

Ministerul a precizat că pensiile aferente ultimei luni au fost achitate până în data de 30, în condiţiile în care procesul este unul care durează aproximativ două săptămâni.

„Cum Sărbătorile Pascale au fost stabilite în acest an în data de 8 aprilie, ar fi fost imposibilă achitarea pensiilor în perioada 2 – 5 aprilie, în condiţiile în care data de 1 aprilie a fost zi de duminică, iar data de 6 aprilie este ziua de vineri, zi liberă prin lege”, a explicat ministerul.

Reprezentanţii Ministerului Muncii au mai arătat că o eventuală plată în avans a pensiilor ar fi făcut ca unii dintre pensionari să nu mai primească bani timp de şapte săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri