Mesajul adresat de Klaus Iohannis firmelor şi mediului de afaceri

Data publicării:
Klaus Iohannis primele declaratii de la Cotroceni 12 ianuarie 2015 - presidency 3 -1

Foto presidency.ro

„Ştim că doar circa 20% dintre IMM-uri consideră că mediul de afaceri este unul favorabil. Știm că vă confruntați cu probleme, cu neajunsuri financiare și de ordin instituțional, că interacțiunea cu statul este costisitoare și implică sute de ore consumate anual în fața ghișeelor. Pentru dumneavoastră, interacțiunea cu administrația publică ajunge să fie o provocare, însă nu de astfel de provocări are nevoie economia noastră. A face afaceri în România nu trebuie să fie o aventură, ci un lucru firesc, o opțiune care să aducă, în mod firesc, bunăstare.

Tocmai de aceea, îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri este esențială. Avem nevoie de mai puțină birocrație și mai multă transparență în interacțiunea dintre economie și stat, de mai puțină grabă și de mai multă responsabilitate atunci când vine vorba de adoptarea politicilor economice, de mai puține piedici și de mai multă concurență, ca principiu general pe care să se bazeze economia României.

În acest sens, de exemplu, nu doar nivelul impozitelor este elementul esențial pentru oamenii de afaceri, ci și – sau mai degrabă – dificultatea de a le plăti și timpul consumat cu hățișul birocratic. Dumneavoastră trebuie să alocați mai puțină energie, mai puțin timp și mai puțini bani în interacțiunea cu statul, pentru a putea dedica toate aceste resurse afacerii pe care o conduceți.

Sectorul IMM-urilor este exponentul cel mai elocvent al capitalului românesc, promotor al stabilității și dezvoltării. Tocmai de aceea, orice guvernare trebuie să aibă o strategie bine definită, concretă și eficientă pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Așa cum am susținut și în cadrul programului meu prezidențial, aici este sursa dezvoltării clasei de mijloc, cea care reprezintă coloana vertebrală a oricărei națiuni, iar România trebuie să își îndrepte, cât mai rapid, această coloană vertebrală.

Salutăm, în egală măsură, prezența reprezentanților marilor companii, cele care investesc o parte importantă din profituri în activități de cercetare-dezvoltare, care oferă locuri de muncă stabile și bine plătite și generează o mare parte din fluxurile comerciale externe. Dincolo de politica subvențiilor și a ajutoarelor de stat, soluția reală pentru susținerea acestor companii trebuie căutată, întâi de toate, în logica pieței concurențiale. În acest context concurențial, companiile mari și firmele mici se susțin reciproc, pe criteriile pieței și ale performanței economice”, a transmis Klaus Iohannis firmelor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri