Mesajul Vioricăi Dăncilă de Ziua Maghiarilor

Data publicării:
viorica dancila sedinta guvern_gov ro

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, joi, un mesaj de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, afirmând că perspectiva asupra istoriei ne arată că este momentul unei mutări de accent pe lucrurile care îi unesc pe români şi maghiari.

Viorica Dăncilă arată, în mesajul dat publicităţii de Guvern, că Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este un prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire pe care le-am dezvoltat, în ultimele decenii, pe teritoriul ţării noastre.

„De aceea, adresez concetăţenilor maghiari un salut cordial şi îi felicit la împlinirea a 170 de ani de la momentul istoric în care revoluţionarii maghiari s-au alăturat mişcărilor europene de eliberare naţională. Perspectiva asupra istoriei ne arată că este momentul unei mutări de accent pe lucrurile care îi unesc pe români şi maghiari şi care sprijină legăturile interumane, schimburile culturale, perspectiva europeană comună, promovarea tradiţiilor şi a obiceiurilor care ne definesc”, afirmă premierul.

Viorica Dăncilă menţionează că, în Europa de astăzi, deosebirile între etnii şi culturi trebuie să reprezinte o sursă de înţelegere şi respect reciproc. Astfel, România promovează dezideratul european „unitate în diversitate” şi susţine, cu determinare, atât libera exprimare a identităţii etnice, cât şi promovarea elementelor identitare de limbă, tradiţie, patrimoniu cultural.

Citiți și Adevărata semnificație a zilei de 15 martie, sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni

„Ne bazăm, în demersurile noastre, şi pe sprijinul organizaţiilor civice şi culturale ale maghiarilor din România”, adaugă ea.

Premierul spune că Anul Centenarului este un an cu semnificaţii profunde pentru societatea românească în ansamblul său, iar în acest context doreşte să sublinieze aportul minorităţilor naţionale la moştenirea culturală comună care defineşte societatea românească în ansamblul ei, precum şi contribuţia acestora la edificarea statului român modern.

„Guvernul României aspiră la unitatea eforturilor din partea tuturor cetăţenilor pentru a reuşi, împreună, să construim ţara în care ne dorim să trăim. La mulţi ani tuturor maghiarilor din România!”, încheie Viorica Dăncilă.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri