Sari la conținut
News Alert

Mihai Tudose: Nu este momentul acum pentru impozitul pe gospodărie

Prim-ministrul Mihai Tudose a afirmat că Guvernul nu renunţă la intenţia introducerii impozitului pe gospodărie, însă aceasta se va face doar atunci când statul va avea infrastructura necesară, iar populaţia va fi pregătită să accepte această nouă modalitate de impozitare.

170710_SEDINTA_COALITIE_GUVERNAMANT_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea mihai tudose

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

”Impozitul pe gospodărie nu era neapărat făcut să aducă mai mulţi bani la buget. Era făcut să uşureze povara fiscală pe cetăţean. Era mai bine pentru el să-şi poată deduce anumite cheltuieli pentru care astăzi nu-i dă nimeni factură, nu-i dă nimeni chitanţă sau bon. E la mica înţelegere, iar el plăteşte oricum”, a declarat Mihai Tudose la un postd e televiziune, citat de News.ro.

Premierul a arătat însă că impozitul pe gospodărie va fi introdus doar cu o pregătire temeinică.

”Nu este momentul acum, nu suntem pregătiţi. Va trebui să lucrăm foarte bine la implementarea acestui tip de impozitare atât din punct de vedere al structurii statului, pentru că este vorba şi de o componentă tehnică, cât şi o componentă umană - acei consultanţi fiscali plătiţi de stat şi care îi ajută pe cetăţeni. E foarte greu să presupunem noi acum că toată populaţia României va şti să completeze formularele, cum se fac deducerile în acest sistem, dar voi fi acei consultanţi fiscali care asta vor face”, a spus Tudose.

El a spus că Guvernul nu renunţă la intenţia anunţată anterior, dar a evitat să dea un termen clar. ”Cât de repede se poate, dar nu forţând. Un an, doi sau trei, dar asta este o ţintă spre care trebuie să ne îndreptăm dacă vrem să fim o ţară normală, civilizată. Pe lângă partea de stat, care ţine de Guvern, va trebui să lucrăm şi la acceptarea acestui sistem de către populaţie şi că acesta este un bine pentru cetăţeni”, a afirmat şeful Guvernului.

Acesta a precizat că toate schimbările fundamentale în politica fiscală a statului român se vor face doar în urma unor dezbateri publice prealabile. ”România este şi va fi o ţară stabilă din punct de vedere politic şi fiscal. Când se va modifica ceva, se va modifica doar cu consultare publică extinsă, nu prin ordonanţe”, a conchis Mihai Tudose.

Pe aceeași temă