Mihai Viteazu, Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați prin lege martiri și eroi ai neamului românesc

Data publicării:
Statue of Mihai the Brave and Cathedral in Alba Iulia, Romania
Alba Iulia Foto: GettyImages

Parlamentul a adoptat marți două proiecte de lege prin care Mihai Viteazu, Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați eroi martiri ai neamului românesc. Autoritățile locale și centrale vor putea organiza ceremonii în 27 mai și în 2 noiembrie. De asemenea, pe 2 noiembrie Parlamentul a decis comemorarea Zilei Martirilor Români de la Beliș.

„Se declară martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, Domn al Țării Romanești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea Primei Uniri a poporului român și pentru curajul și sacrificiul său marcant în istoria României. Ceremoniile se vor desfășura anual în data de 27 mai și pot fi marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific”, se arată în proiectul de lege prin care Mihai Viteazu este declarat martir și erou al națiunii.

În cazul lui Horea, Cloşca şi Crişan, ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. 

„Se declară martiri și eroi ai națiunii române, Vasile Nicula, Ion Oargă, și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloșca și Crișan, pentru rolul, curajul, eroismul și sacrificiul lor din timpul răscoalei țărănești din anul 1784. Ceremoniile se vor desfășura anual în data de 2 noiembrie și pot fi marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific”, conform legii adoptate de Parlament.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri