Ministere înființate pe sub mână

Data publicării:
ministere

Noile structuri scapă de restructurări şi primesc putere de decizie în companiile de stat, la pachet cu sedii, personal şi maşini.

Guvernul a ocolit filtrul Parlamentului și a emis trei hotărâri prin care schimbă practic structura Executivului. Dacă ar fi decis oficial transformarea în ministere pline a departamentelor conduse de Maria Grapini, Constantin Niță și Lucia Varga, atunci Guvernul ar fi avut nevoie de aprobarea Parlamentului. Tertipul folosit de Guvern le aduce o mulțime de avantaje celor trei miniștri-delegați.

Departamentul pe care îl va conduce Maria Grapini a primit trei sedii, va avea 136 de posturi, 10 maşini cu câte 300 de litri de benzină lunar. De asemenea, departamentul va avea în subordine opt oficii teritoriale, cu 153 de posturi, iar Maria Grapini va fi asistată de doi secretari de stat.

Și social-democratul Constantin Niță va ieși de sub tutela liberalului Varujan Vosganian. Constantin Niță primește bonus controlul asupra unor companii de interes național.

Departamentul pe care îl va conduce Constantin Niţă s-a mutat într-o clădire poaspăt amenajată. În subordinea ministrului au trecut 210 posturi, iar parcul auto a fost suplimentat cu 16 maşini. Departamentul va prelua controlul asupra vânzării acţiunilor pe care statul le mai deţine la 26 de companii din energie, printre care OMV Petrom, Oil Terminal Constanţa, Rompetrol Rafinare, Romgaz Mediaş, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.

Eliberarea Luciei Varga de sub autoritatea ministrului Rovana Plumb se traduce în propriul aparat birocratic.

Departamentul gestionat de Lucia Varga primește 140 de funcționari și patru mașini cu câte 500 de litri de benzină lunar. În subordinea departamentului vor fi trecute Agenția Națională Pentru Pescuit, comisariatele silvice și ROMSILVA și Administrația Națională Apele Române.

Oficial, separarea celor trei departamente de ministerele-mamă se va face până la sfârşitul lunii august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri