Ministerul de Externe: E inacceptabil ca Şcoala de la Băile Tuşnad să devină tribună pentru revizionism

Data publicării:
tokes laszlo - mfax

Reacţia diplomaţiei de la Bucureşti vine la cinci zile după declaraţiile făcute de europarlamentarul Laszlo Tokes cu prilejul Şcolii de Vară care a avut loc la Băile Tuşnad.

"Este inacceptabil ca un eveniment politic organizat în România - Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad - să devină o tribună pentru promovarea unor proiecte revizioniste, care pun sub semnul întrebării unitatea, integritatea şi suveranitatea statului. Afirmaţiile europarlamentarului Tokes Laszlo cu privire la o autonomie a Ţinutului Secuiesc, sub forma unui "protectorat", sunt expresia unei viziuni iredentiste cu sorginte în perioada interbelică", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Anterior, afirmaţiile eurodeputatului Laszlo Tokes au fost criticate şi de premierul Victor Ponta, care i-a cerut Ministerului de Externe o poziţie oficială.

Regret faptul că nu avem un preşedinte al României care să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când este atacată integritatea teritorială şi independenţa statului român”, a declarat premierul Ponta.

Declaraţiile incriminate au fost făcute sâmbătă, la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad.

Îi cer premierul Viktor Orban şi Guvernului condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a spus atunci Laszlo Tokes.

Şi alte afirmaţii făcute la Băile Tuşnad au stârnit reacţii din partea diplomaţiei de la Bucureşti. În prima zi a evenimentului, secretarul de stat în ministerul de externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, şi-a atras critici, după ce a spus că regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sunt probleme care ţin de democraţie.

Ministerul român de Externe a replicat că Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri