Ministerul Sănătății face apel la facultățile de medicină să-și suplimenteze locurile de rezidențiat pentru medicii de familie

Data publicării:
Un stetoscop cu cordon roșu sprijinit peste o electrocardiogramă.
Ministerul Sănătății face apel la facultățile de medicină să suplimenteze locurile de rezidențiat pentru medicii de familie. Foto: Profimedia Images

Ministerul Sănătăţii solicită universităţilor şi facultăţilor de medicină din țară să verifice dacă pot suplimenta locurile la rezidențiat pentru specialitatea Medicină de Familie, pentru a face loc celor peste 200 de medici care au fost respinși la ultimul concurs.

"Având în vedere cele trei runde de discuţii, desfăşurate cu reprezentanţii celor 208 medici care au obţinut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidenţiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile, Ministerul Sănătăţii a solicitat universităţilor şi facultăţilor de medicină evaluarea posibilităţii suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie", informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Ministerul Sănătăţii a organizat, împreună cu universităţile de medicină şi farmacie, o sesiune extraordinară suplimentară a concursului de admitere în rezidenţiat pentru 628 de locuri rămase vacante în sesiunea din noiembrie 2022, pentru a veni în sprijinul tinerilor medici.

La concurs s-au înscris 962 de candidaţi. 863 dintre ei au obţinut peste punctajul minim care face posibilă admiterea, respectiv, 60% din nota cea mai mare obţinută în această sesiune, adică punctaje între 484 şi 807. Cei 208 medici care au rămas fără loc, deși aveau punctajul necesar, s-au întâlnit de mai multe ori cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru a cere o suplimentare a locurilor.

"Ministerul Sănătăţii consideră că este posibilă această soluţie în beneficiul tinerilor medici, în beneficiul sistemului sanitar şi implicit al pacienţilor, având în vedere deficitul de medici de familie înregistrat în anumite regiuni ale ţării, precum şi faptul că un procent semnificativ dintre medicii de familie vor ieşi la pensie în următorii 7 ani", se arată în comunicatul ministerului.

Potrivit sursei citate, în cursul săptămânii viitoare vor fi realizate aranjamentele administrative care să facă posibilă repartiţia locurilor comunicate de universităţi şi facultăţi pentru candidaţii care au obţinut cel puţin punctajul minim de promovare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri