Miniștrii ar putea ajunge la închisoare dacă nu se prezintă când sunt chemați în fața comisiilor parlamentare

Data publicării:
parlament 2 5257307-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu-4

Nu de puține ori, parlamentarii și-au arătat nemulțumirea față de modul în care miniștrii înțeleg să răspundă invitaţiilor de a participa la ședințele comisiilor parlamentare. De cele mai multe ori, reprezentanții Guvernului au lipsit ori au trimis, cel mult, un înlocuitor.

"În plen, nu ştiu câţi miniştri am văzut. (...) Noi ne facem că ne jucam de-a Senatul? (...) Nu se poate. Își bat joc de noi? (...) Când vă duceți pe la ministere, ați văzut că vă țin pe la uși, toți. (…) Pe toți, și pe cei de la putere. Nu au timp, sunt ocupați, sunt în ședințe. Nici secretarii de stat nu stau de vorbă cu noi", a reacționat la un moment dat liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.

Parlamentarii PSD au luat act de revolta liderului lor. Un proiect de modificare a legii răspunderii ministeriale, depus pe 17 decembrie, propune ca membrii guvernului să meargă la închisoare între 6 luni şi 3 ani dacă refuză să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare ori să răspundă întrebărilor şi interpelărilor adresate de aleşi.

Iniţiatorii proiectului au propria lor justificare. "În ultimii ani, am asistat la o serie de abuzuri din partea membrilor Guvernului în relaţia cu partenerii sociali şi cu Parlamentul (...) Obiectivul general al acestei propuneri este de a creşte gradul de responsabilizare a membrilor guvernului (...) stabilirea unui raport corect între legislativ şi executiv (...) Introducerea unor noi sancţiuni (...) nu are decât rolul de a-i determina pe aceştia din urmă să respecte dispoziţiile (...) Constituţiei României", explică deputatul Dumitru Chiriţă.

Parlamentarii PSD vin şi cu alt calendar în cazul cererilor de urmărire penală referitoare la parlamentari şi miniştri. Ei propun aprobarea tacită a acestor cereri în cazul în care Camerele şi Preşedintele României nu vin cu o soluţie în termen de 90 de zile.

Statutul acordat membrilor Guvernului a oscilat de-a lungul timpului între o lipsă totală de protecţie şi o imunitate excesivă. Prin introducerea aprobării tacite se evită „îngroparea" dosarelor de către aceste instituţii. (...) se doreşte „juridicizarea" la maximum a procedurii penale în cazul membrilor Guvernului, eliminarea controlului politic, şi eliminarea acestei impunităţi „de facto" de care beneficiază foştii sau actualii miniştri.", mai spune deputatul PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri