Miniștrii lui Cîțu și-au delegat atribuțiile secretarilor de stat. Claudiu Năsui le-a delegat cu tot cu companiile din subordine

Data publicării:
claudiu nasui merge la sedinta de guvern cu masca pe fata si un rucsac in spate
Miniștrii spun că au pasat din responsabilități pentru ca secretarii de stat să nu aibă doar un rol decorativ. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Mai mulți miniștri din Guvernul Cîțu și-au delegat atribuțiile secretarilor de stat. Printre aceștia se numără miniștrii USR PLUS Claudiu Năsui, Stelian Ion și Vlad Voiculescu. Și alți miniștri, de la PNL și UDMR și-au delegat o parte din atribuții, susțin surse politice. Miniștrii spun că au pasat din responsabilități pentru ca secretarii de stat să nu aibă doar un rol decorativ. Sunt însă situații în care secretarul de stat aprobă și semnează toate actele de pe un anumit domeniu.

Primul ministru care și-a delegat atribuțiile unor secretari de stat a fost ministrul Justiției Stelian Ion. Acesta și-a delegat cele mai importante atribuții secretarului de stat Alexandru Dimitriu, fostul asociat de la casa de avocatură Piperea & Asociații. În trecut, actualul ministru al Justiției îl critica pe predecesorul său, Cătălin Predoiu, pentru delegarea atribuțiilor.

Și ministrul Economiei, Claudiu Năsui a semnat mai multe ordine prin care și-a transferat o bună parte din atribuții către trei secretari de stat. Astfel, aceștia au puterea de a aviza, de a aproba, de a semna în numele ministrului toate actele normative care țin de domeniile pe care le-au primit. Potrivit ordinului de ministru, actele normative fac referire la companii din subordinea ministerului, dar și la direcții precum Direcția Generală de Investiții Străine, Direcția Resurse Minerale Neenergetice, Direcția de Turisim, Direcția Generală IMM și Mediul de Afaceri, Direcția Generală Comerț Exterior sau Direcția Generală Afaceri Europene.

Ministrul Năsui susține că a vrut să transfere din responsabilități secretarilor de stat ca aceștia să nu aibă „un rol decorativ”.

La ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu și-a delegat din atribuții secretarilor de stat, cele mai multe au mers către Ana Maria Moldovan, care va coordona mai multe direcții din subordinea ministerului printre care Direcția de Asistență Medicală, Medicină de Urgență, Politica Medicamentului, dar și Institutul Național de Sănătate Publică.

Vlad Voiculescu a declarat pentru Digi24 că a păstrat însă „esențialul”: numirile, corpul de control și câteva instituții.

Situații similare sunt și la alte ministere. La ministerul Apărării Naționale a fost delegată doar coordonarea unor structuri, nu și atribuțiile, iar la ministerul Finanțelor printre delegări se numără Relația cu Parlamentul, Codul Fiscal sau Contabilitatea Publică.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri