Ministrul de externe vede posibilă nominalizarea Luminiței Odobescu la Comisia Europeană

Data actualizării: Data publicării:
luminita odobescu
Luminița Odobescu Foto: Digi24

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a declarat, joi, că foarte probabil România va trebui să nominalizeze o femeie pentru postul de comisar european care îi revine, apreciind că ambasadoarea ţării noastre la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, are foarte multă experienţă şi a dovedit că poate gestiona lucruri foarte complicate, transmite Agerpres.

„Am auzit, poate din aceleaşi surse. (...) După cum s-au aşezat lucrurile, este foarte probabil ca România să trebuiască să nominalizeze o femeie. Asta este foarte clar, au mai rămas foarte puţine poziţii, au mai rămas 13 din care 10, conform balanţei de gen, trebuie să fie femei. S-ar putea ca României să i se impună şi de data aceasta să nominalizeze o femeie, ceea ce nu ar fi rău, nu ar fi o problemă. Luminiţa Odobescu este un ambasador cu foarte multă experienţă şi un om care a dovedit că poate gestiona lucruri foarte complicate”, a spus Mănescu la Antena 3 întrebată cum comentează informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora ambasadoarea Luminiţa Odobescu ar putea să fie următorul comisar european din partea României.

Întrebată dacă există mai multe nume vehiculate pentru această poziţie, Ramona Mănescu a răspuns că nu ştie, dar că este posibil.

„Orice este posibil. (...) Decizia este la premier şi preşedinte, dar este foarte important să fie un om cu experienţă şi un om care într-adevăr să fie respectat acolo, la Bruxelles, iar Luminiţa cred că este foarte respectată”, a declarat ministrul de Externe.

Digi24.ro a informat, miercuri, că propunerea Guvernului României pentru postul de comisar european ar putea fi Luminița Odobescu, actualul ambasador pe lângă Uniunea Europeană. Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că numele Luminiței Odobescu este luat în calcul printre variantele gândite la Palatul Victoria pentru Executivul european condus de Ursula von der Leyen. 

Luminița Odobescu este din 2015 reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană. În 2014 a primit gradul de ambasador. Din 2012 până în 2015 a fost consilier de stat la Cancelaria premierului Victor Ponta. Ea a mai lucrat la Bruxelles, între 2002 și 2005, iar înainte de asta a activat în MAE și, temporar, la secretariatul general al Guvernului. 

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri