Sari la conținut
News Alert

Ministrul fondurilor europene a demisionat la cererea premierului

ACTUALIZARE 13:30 Premierul Dacian Cioloș a făcut declarații, într-o conferință de presă la Iași, despre demisia Aurei Răducu, însă ziariștilor nu le-a fost prea clar ce l-a nemulțumit pe șeful executivului, în condițiile în care acesta a avut mai mult cuvinte de laudă la adresa ministrului demisionar:

„Am avut o discuție cu dna Răducu săptămâna trecută și am convenit împreună acest lucru. I-am spus că am apreciat și apreciez activitatea pe care a desfășurat-o dânsa, a pornit într-o situație dificilă la minister și a folosit toată expertiza pe care o are pe fonduri pentru a debloca situația. S-a implicat dânsa personal foarte mult în a debloca anumite lucruri pe care le-a găsit acolo înțelenite și legat de pregătirea sistemului, și legat de ghidurile beneficiarilor, și legat de închiderea perioadei 2007-2012. Însă am convenit împreună că în momentul de față acolo, la MFE, mi-aș dori să trecem la o etapă nouă de abordare și în condițiile acestea, am acceptat demisia”, a declarat Dacian Cioloș. „Dar v-am spus, nu fac remanieri de dragul remanierii sau al spectacolului”, a adăugat el și a promis că va anunța o nouă propunere de ministru până cel târziu mâine.


ACTUALIZARE 12:01. Ministrul Aura Răducu a demisionat la solicitarea premierului Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat al instituției. 

Premierul ar fi fost nemulțumit de realizările ministrului.

Săptămâna trecută, ministrul finanțelor, Anca Dragu, declara că România nu se numără printre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene care au aprobate operațiuni aferente Planului Juncker, potrivit Agerpres.

„Sunt peste 220 de operațiuni deja aprobate în cadrul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS) în 25 din cele 28 de state membre. România nu se află printre acestea, dar este important de știut că deja au fost angajate resurse totale de peste 11 miliarde euro. Acestea reprezintă împrumuturi, iar valoarea proiectelor și investițiilor mobilizate în total trece de 80 de miliarde de euro, reprezentând deja 26% din ținta totală asumată în cadrul planului", a spus Anca Dragu.

Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, ministrul demisionar Aura Răducu a postat un comunicat în care trece în revistă care au fost prioritățile urmărite:

„La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene.

Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuşi să introduc o nouă abordare şi un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene.

Priorităţile pe care mi le-am propus la acceptarea mandatului şi pe care le-am urmat în această perioadă au fost urmatoarele:


1. Finalizarea programelor 2007-2013, închiderea proiectelor, realizarea unei rate cât mai mari de absorbţie în special prin includerea unor proiecte retrospective, finanţate numai de la bugetul de stat în perioada 2007-2015; 
2. Realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politică de coeziune, cu scopul eliminării problemelor şi blocajelor înregistrate, precum şi reducerea neregulilor;
3. Îndeplinirea conditionalităţilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare – educatie, sănătate, transport, gestionarea deşeurilor, etc.) prevăzute în cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, multe cu termene depăşite; 
4. Creşterea transparenței în implementarea programelor și proiectelor europene, informarea cât mai corectă a cetăţenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice;
5. Realizarea împreună cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor și proiectelor europene (MySMIS 2014) - 2 module principale au fost finalizate, esențiale pentru depunerea proiectelor;
6. Simplificarea şi standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finanţare, a documentelor solicitate beneficiarilor;
7. O comunicare mai bună cu beneficiarii şi sprijin direct, la nivel regional şi local, prin organizarea unui sistem unitar şi profesionist de informare (helpdesk); 
8. Finalizarea acţiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management și control pe fiecare program operaţional, atât la nivelul de autoritate de management cât şi la nivel de organisme intermediare; evaluarea performanţelor înregistrate de către fiecare structură;
9. Lansarea, împreună cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE);
10. Demararea pregătirii proiectelor publice prin îmbunătăţirea normelor şi standardelor de pregătire a documentaţiei, realizarea unui contract de antrepriză clar şi corect pentru lucrări publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS).

Priorităţile menţionate sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate).
S-a realizat o bună planificare a acţiunilor ce se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE. 
Mi-am dorit ca pe baza experienţei acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor şi proiectelor europene, şi având în vedere schimbările dorite de societate, să ajut la întărirea capacităţii administrative a ministerului şi la dezvoltarea unei instituţii europene, capabile să asigure coordonarea şi implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile şi programele naţionale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Preşedinţia Consiliului UE in 2019.


Totuşi, având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene.
Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propusem, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării (s.n.).

Numai o acţiune sustinută şi comună, într-un parteneriat real, poate duce la realizarea schimbărilor cerute de societatea romanească. 

Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă. 
Cu respect şi stimă pentru toți cei care reuşesc cu profesionalism şi răbdare să construiască,

Aura Răducu”.


Deocamdată nu este clar de ce a demisionat Aura Răducu, după cinci luni de mandat.

Ea îl însoțește pe premierul Dacian Cioloș în deplasarea pe care acesta o face, azi, la Iași.

Ministrul fondurilor europene a promis că va face o declarație de presă mai târziu.

Pe aceeași temă