Ministrul Mediului, despre Codul silvic: „Reparăm o nedreptate”

Data publicării:
gratiela gavrilescu fb

„Articolul 20 a fost scris ca să ajute proprietatea privată, cei cu suprafeţe sub 10 hectare. Persoana respectivă intră într-o normalitate. Acum sunt 450.000 de hectare neadministrate care sunt la voia întâmplării și unde sunt cele mai multe tăieri ilegale. Cine nu a putut înscrie terenul l-a lăsat de izbelişte. Acum pot încheia un contract cu un ocol silvic, iar acel ocol este obligat să facă paza, cu el pot face tăierea de pădure de 3 mc pe an. Aşa putem verifica mereu dacă am tăiat sau nu cei 3mc pe hectar pe an.

Dacă nu făceam articolul îl lăsam la libera tăiere”, a explicat ministrul.

Reparăm o nedreptate, apărăm dreptul la proprietate şi spunem ce trebuie făcut”, a mai spus ea.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus astăzi că spațiul public a fost acaparat doar de scandalul care limitează tăierile pentru companiile private şi s-au pierdut din vedere alte probleme ale proiectului de Cod silvic retrimis Parlamentului, ca cea a suprafețelor mici de pădure.

Un alt lucru pe care l-am sesizat, care se găsește în articolul 20, care practic deschide posibilitatea defrișărilor necontroate pe suprafețe mai mici de 10 hectare”, a spus el.

Şeful statului spune că aproape un milion de hectare pot fi defrişate în baza acestui articol. El a adăugat că tăierile ilegale de pădure reprezintă un atac la siguranța națională și că problema va fi discutată în CSAT.

Consiliului Concurenţei este adus şi el in scandalul iscat pe marginea proiectului de modificare a Codului Silvic. Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu spune că are suspiciuni că şi anumiţi membri ai instituţiei ar urmări intreresele firmei Holzindustrie Schweighofer. Ministrul spune că i se pare suspect cum Consiliul Concurenţei a pus sub semnul întrebării aceleaşi articole din Codul silvic criticate de compania austriacă. Recent Consiliul Concurenței a precizat că limitarea cantităţii de lemn pe care o poate cumpăra o companie afectează concurenţa din piaţă și ar putea aduce României sancţiuni de la Bruxelles. În acest sens, instituţia a anunţat că a cerut deja opinia Comisiei Europene.

Am nişte suspiciuni la Consiliul Concurenţei. Hârtia dată de la Consiliul Concurenței către preşedinte ridică un semn de întrebare asupra aceloraşi articole. Dacă suprapunem şi un pic persoanele care lucrează acum la Holzindustrie şi au lucrat la Consiliul Concurenţei, parcă e prea mare suprapunerea”, mai spus Grațiela Gavrilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri