Sari la conținut

Ministrul Mircea Dumitru: Nu am colaborat niciodată cu Securitatea. Nu voi renunţa

Ministrul Educaţiei neagă acuzaţiile din mass-media potrivit cărora ar fi fost colaborator al fostei Securităţi. Informaţiile prezentate public de mai multe ziare centrale arată că Mircea Dumitru ar fi semnat pe 23 octombrie 1980 un acord de colaborare sub numele conspirativ de „Negulescu".

UPDATE. Într-o declarație susținută la Ministerul Educației, Mircea Dumitru a reiterat faptul că nu a colaborat cu fosta Securitate și a arătat că așa-zisele dezvăluiri apărute astăzi ar avea legătură cu demersul evaluării tuturor școlilor doctorale și cu hotărârea sa de a milita pentru integritate.

S-a întâmplat o mistificare grosolană, un fals. Voi acționa în instanță pe cei care au făcut aceste afirmații defăimătoare la adresa mea. Nu cred că este o simplă întâmplare. M-am angajat să militez pentru câteva principii simple și clare, principalul principiu fiind cel al integrității. Ceea ce au făcut acum nu mă poate determina, nu-mi poate înfrânge dorința de a avea un sistem mai curat, mai transparent”, a precizat ministrul Educației.

Acesta a legat acuzațiile apărute astăzi de anunțul său public că va începe evaluarea tuturor școlilor doctorale.

Ministrul a cerut CNSAS să vină „cu un punct de vedere clar, public, din care să rezulte care este poziția acestei instituții”. Mircea Dumitru a respins, încă o dată, acuzațiile formulate la adresa sa. „Nu am fost nici membru al Securității, nici colaborator al Securității. Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea, nu am semnat nici un angajament”, a spus Dumitru.

---------

Ministrul Mircea Dumitru a precizat că toate acuzațiile formulate împotriva lui ar fi neadevărate, el fiind verificat și în trecut de CNSAS, fără a se găsi ceva compromițător.

Nu am colaborat cu Securitatea şi am o adeverinţă de la CNSAS obţinută cu foarte mulţi ani în urmă. Atunci când mi s-a cerut, am fost verificat, la solicitarea unui ziarist şi apoi am fost verificat pentru că propria mea universitate a cerut - în momentul în care am candidat pentru funcţia de prorector şi, mai mult, atunci când am candidat pentru funcţia de rector în 2011. Deci există o adeverinţă a CNSAS care spune foarte clar că nu am fost colaborator”, a declarat Mircea Dumitru pentru Digi24.

Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS în 2007, la solicitarea Asociației „Civic Media”. „Domnul Dumitru Mircea, (...) născut la data de 14.07.1960, în București, nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste”, se arată în Decizia nr. 2175/07.08.2007 a Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

În două publicații centrale au apărut, în cursul zilei de astăzi, informații potrivit cărora Mircea Dumitru ar fi colaborat cu fosta Securitate și, sub numele de cod „Negulescu”, și-ar fi turnat colegii români și străini. Potrivit „Adevărul”, angajamentul ar fi fost semnat în 1980, pe când actualul ministru era student la Facultatea de Filosofie și Istorie din Universitatea București.