Cum vor fi reformate pensiile speciale. Budăi: Creșterea vârstei, raportarea la toată perioada de activitate, eliminarea unor categorii

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii a declarat luni că „s-au stabilit câteva criterii și principii cu Comisia Europeană pentru a putea fi îndeplinit jalonul pensiilor speciale”. El a mai adăugat că modificările vor avea loc treptat, iar până joi amendamentele vor fi gata.

Ministrul Muncii a adăugat că principiile şi criteriile stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele:

  • Creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii.

  • Drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţie, aşa cum este prevăzut în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade, să se ajungă treptat, ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă, deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportat la întreaga perioadă.

  • Un alt principiu este creşterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, pentru că în proiectul iniţial am avut anumite raportări către stagiul minim de cotizare pentru cei care nu aveau această obligaţie în legea actuală.

  • Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii plătite în baza unor legi speciale. Acest lucru se face în continuare şi s-a făcut şi până acum prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum ştiţi în lege, este exemplu cu magistraţii cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel puţin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicţii şi limitări ale unor drepturi. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcţionarii publici parlamentari de la acest aspect”.

Pensiile militarilor și ale celor din MAI vor fi și ele supuse reformei

Întrebat ce se întâmplă cu pensiile aflate în plată, Marius Budăi a spus: „Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.

Despre pensiile militarilor şi ale celor din MAI, ministrul a spus că pensiile militare sunt şi ele supuse reformei.

„Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum, iar atât premierul, cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii, la un moment dat, au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia, astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei. Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţie ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială, însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a spus ministrul.

Până joi amendamentele vor fi gata

Ministrul Muncii a mai spus că „o parte din amendamente sunt gata şi că a primit dispoziţii, astfel încât până miercuri seara să fie gata scrise toate amendamentele, astfel încât joi să le poată depune Coaliţia în Parlament”.

„Principiul noilor legi este că nu vor mai fi deosebiri atât de mari. Va fi o trecere treptată. Nu se poate face o trecere bruscă, dacă vrei să fii responsabil. O parte din amendamente sunt gata deja și le-am prezentat liderilor Coaliției. Am primit dispozitie ca toate amendamentele să fie gata până miercuri seară. Joi, Coaliția ar urma să le depună în Parlament. A fost îmbucurător că am reușit să obțin aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit. Joi, toate informațiile vor fi publice. Vă garantez că cele convenite cu Comisia Europeană vor fi respectate”, a mai declarat Budăi.

Legea privind reforma pensiilor speciale se află în dezbatere la Camera Deputaților

Legea privind reforma pensiilor speciale se află în dezbatere la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat mai multe modificări.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii.

De asemenea, se introduce un impozit progresiv de până la 15%. Astfel, venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%.

Pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei. În plus, nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri