Miza programului pe care Shhaideh nu mai are voie să semneze: 30 de miliarde de lei

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea si sevil shhaideh

Omul în care Liviu Dragnea avea cea mai mare încredere nu mai are dreptul de a semna "niciun fel de act care să aibă legatură cu PNDL". Acest program este unul din stâlpii programului de guvernare al PSD şi de o importanţă extrem de mare în ecuaţia relaţiilor dintre centru şi teritoriu, la nivelul partidului. Fapt ilustrat fie şi numai prin prisma sumei aflate la mijloc: circa 30 de miliarde de lei. Pe acest fond trebuie privit gestul făcut de Sorin Grindeanu în legătură cu Sevil Shaidehh.

”Astăzi, 16 iunie a.c., începe oficial Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a doua, fiind încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanţare pentru fiecare judeţ sunt în curs de semnare. A doua etapă a PNDL finanţează 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament”, informa, vineri, Ministerul Dezvoltării Regionale, condus încă de Sevil Shaidehh, om de încredere al lui Liviu Dragnea.

Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean.

Pe fondul crizei de la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Sevil Shhaideh, anunţa că activitatea ministerului se desfăşoară normal, fără sincope, afirmând însă că absenţa unui guvern legitim riscă să pericliteze lucrările prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Doar două zile mai târziu, cădea bomba.

Astfel, premierul Sorin Grindeanu a anunţat, duminică, la Guvern, că a demis toţi secretarii de stat, secretarul general şi secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca Sevil Shhaideh să nu mai poată semna nimic, nici prin interpuşi. „Nu accept ca acest program să fie folosit în scopuri politice și nu am de gând să tolerez așa ceva, așa ca am semnat ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat și toți secretarii adjucți de la Ministerul Dezvoltării”, declara prim-ministrul.

Despre ce era vorba, mai exact? „De azi, Sevil Shaidehh nu mai poate semna niciun fel de act care să aibă legatură cu PNDL. Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri și nu pentru a bloca programul. O invit luni pe doamna Shaidehh la o discuție ca să-mi comunice stadiul tututor programelor aflate în derulare. Știu că este un om care în final, va respecta legea”, spunea şeful Guvernului, în legătură cu PNDL.

Dar ce este PNDL?

Programul a demarat în 2013, an în care Liviu Dragnea deținea funcțiile de vicepremier și de ministru al Dezvoltării Locale. OUG 98 din 2013, care stă la baza PNDL, a stabilit că finanțările se aprobă prin ordin de ministru. 

Aproape 50% din contracte sunt câştigate de 5-6 firme de casă, dintre care multe au probleme penale sau au legături politice sau de familie cu primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali, parlamentari sau lideri ai partidelor de la nivel local sau central, arăta la finele anului trecut un studiu lansat de Expert Forum (EFOR).

În detaliu, despre toate acestea, despre ce presupune PNDL pe termen lung, puteţi citi în analiza, Capcanele din programul Guvernului de 30 de miliarde de lei, publicată de Digi24.ro la sfârşitul lunii ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri