Modificarea legii. PMP strânge semnături pentru alegerea primarilor în două tururi

Data actualizării: Data publicării:
basescu la pmp

Formaţiunea condusă de Traian Băsescu lansează o campanie de strângere de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Băsescu a susţinut că alegerea primarilor într-un singur tur este o eroare politică, transmite News.ro.

”Vrem să dăm un semnal legat de nevoia de a repara erori legislative, care au făcut ca democraţia în România să fie afectată negativ. Unul din aceste elemente e legat de alegerea primarilor. La fel cum a fost o eroare introducerea votului uninominal, pe care l-am susţinut de bună credinţă, constatăm că şi alegerea primarilor într-un singur tur este o eroare politică. Este adevărat, nu o eroare constituţională, CCR s-a pronunţat”, a afirmat Traian Băsescu.

Liderul PMP a precizat că, în primul rând, un partid mare, cum este PSD, îşi garantează aproape prin această lege postamentul pe care pe urmă obţine rezultate foarte mari în alegerile legislative.

El a dat ca exemple: municipiul Craiova, unde primarul a fost ales cu 7,7% din lista de alegători, Galaţi - 9,45% şi Bucureşti - 13,4%.

”Considerăm că în momentul de faţă primarii au devenit nereprezentativi pentru electorat, iar modul de desfăşurare a scrutinului nu încurajează prezenţa la vot, iar cifrele ne arată o profundă suferinţă de democraţiei. (...) Singura şansă de schimba hegemonia PSD în competiţia politică locală şi naţională în România este revenirea la alegerile în două tururi a primarilor”, a subliniat Traian Băsescu.

Liderul PMP a amintit că Eugen Tomac a depus din 2015 o iniţiativă legislativă în acest sens, care a trecut tacit de Senat şi care  este pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor, cu raport negativ de la Comisia de administraţie locală, prin votul PSD şi PNL.

Traian Băsescu a anunţat că, în plus, PMP a declanşat o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea revenirii la alegerea primarilor în două tururi şi speră ca până în luna iunie să strângă circa un milion de semnături.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri