Moise Guran: Unde se va opri Dacian Cioloș?

Data publicării:
moise

Jurnalistul a vorbit despre aceste aspecte și în emisiunea Biziday. Urmăriți-i agrumentația în materialul video de mai jos:

Realizatorul „Biziday” susține că ministrul demisionar al sănătății, Achimaș-Cadariu, era susținut de „puternicul Vasile Dâncu” și că, de fapt, premierul i-a cerut să demisioneze, un gest de frondă pe care Dacian Cioloș l-ar fi făcut la adresa PSD.

În acelaşi timp, proiectul de reformă în administraţie pregătit de Cioloş nu are nicio şansă să treacă de un Parlament dominat de PSD.

Moise Guran citează surse apropiate unui partid politic care susţin că în urmă cu aproape două săptămâni, în perioada în care Dacian Cioloş promitea o reevaluare a miniştrilor după Paşte, la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire între premier şi liderii celor două mari partide din Parlament – PSD și PNL. „Dacian Cioloş le-a prezentat un proiect de reformă a administraţiei, iar acest lucru este important pentru a înţelege lanţul slăbiciunilor din guvern”, scrie Moise Guran.

„Spun sursele că la întâlnirea cu premierul a participat Liviu Dragnea însuşi, care n-a părut deloc interesat de reforma administraţiei, ci de eliminarea incompatibilităţilor pentru aleşii penali, precum şi de dezincriminarea abuzului în serviciu, care cică blochează administraţia”, mai scrie Moise Guran.

Dragnea ştie că dezincriminarea abuzului l-ar scăpa şi pe el de condamnare şi îşi asumă, se pare, jobul de lider al celui mai penal partid din România. Dar nodul gordian din guvernul Cioloş tot Ministerul Administraţiei este, cel condus de vicepremierul Vasile Dâncu, un tehnocrat cam duplicitar pe care, personal, îl suspectez de o agendă mai puţin tehnocrată şi mai mult politică. E timpul ca Cioloş să taie acest nod”, consideră Moise Guran.

„Vasile Dâncu stă pe un buget de 8 miliarde de lei, bani de investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, o invenţie a lui Liviu Dragnea, din perioada în care era pe funcţia lui Dâncu. Aparatul lui Dragnea e tot acolo, la Ministerul Administraţiei, iar de când a plecat PSD-ul de la guvernare, investiţiile respective cam bat pasul pe loc. Nu ştiu dacă e vina lui Dâncu sau a secretarilor de stat lăsaţi în urmă de Dragnea, dar astfel de scamatorii cu bani de investiţii care stau degeaba în trezorerie eu am mai văzut”, explică Moise Guran. Comentariul integral, aici.

Dacă planul lui Dragnea este să răstoarne guvernul în cazul în care zboară Dâncu sau în cazul în care începe o reformă în administrație care i-ar afecta lui niște lucruri, e, asta devine din ce în ce mai probabil, mă gândesc eu. Primul ministru își face acest calcul în momentul de față: risc căderea guvernului forțând o reformă în administrație, ceea ce l-ar supăra pe Liviu Dragnea și, poate, pe Vasile Dâncu? Sau mai departe ne prefacem că lucrăm, trece anul, zicem că am fost la guvernare și mai departe, Dumnezu cu mila!”, a conchis Moise Guran în emisiunea Biziday.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri