Mona Pivniceru ar putea fi numită în CCR. Premierul: „Câștigăm un judecător la Curtea Constituțională”

Data publicării:
12032013 20ponta 20mona 20ccr-54388

Premierul Victor Ponta a afirmat că ministrul Justiției, Mona Pivniceru, va pleca din Guvern dacă Senatul va vota numirea sa pe unul dintre posturile rămase vacante în iunie, ca urmare a încetării mandatelor a trei judecători: Aspazia Cojocaru (Camera Deputaților), Ion Predescu (Senat) şi Acsinte Gaspar (Administrația Prezidențială).

Primul ministru a făcut această afirmație, ca răspuns la la întrebarea unui jurnalist privind consecința faptul că PNL i-ar fi propus Monei Pivniceru un post de judecător la CCR, din partea Senatului.

„Evident că, dacă va fi votată judecător la Curtea Constituțională, sigur că va pleca din Guvern”, a răspuns Victor Ponta.

Întrebat dacă nu are nimic împotriva acestei modificări în structura Guvernului, respectiv pierderea unui minisitru, premiereul a răspuns: „Bun, dar câștigăm un judecător la Curtea Constituțională. Nu câștigăm noi, ci câștigă România, câștigăm un judecător de carieră și un om experimentat și cred că doamna Pivniceru, în urmtorii nouă ani, cu alte guverne, că nu o să stea guvernul meu până atunci, va aplica corect litera și spiritul Constituției. Deci, evident, în mod concret, dacă doamna Pivniceru este votată de către Senat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, evident că nu poate să rămână și în Guvern”, a declarat premierul.

Mona Pivniceru a confirmat marți seara, într-o emisiune televizată, că are susținerea PNL pentru un post de judecător la CCR.

Care sunt numele vehiculate

Procedura de desemnare a noilor membri ai CCR a fost demarată de preșdintele Curții, Augustin Zegrean, care a informat recent instituțiile responsabile, așa cum prevede legea legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, solicitându-le să numească un altul în locul lui. Numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca plenul să numească până pe 30 martie un nou judecător la Curtea Constituţională, în locul Aspaziei Cojocaru al cărei mandat se încheie în 8 iunie, a anunţat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

Numele vehiculate, neoficial, pentru a fi propuse pentru un post de judecător sunt, în prezent, Mona Pivniceru, ministrul Justiției, ar urma să fie propusă de PNL, Valer Dorneanu, adjunct al Avocatului Poporului pentru armată, justiţie, poliţie, penitenciare, de PSD, Cristian Diaconescu, consilier prezidențial, și Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, de Adminsitrația Prezindețială, la propunerea PDL.

Tudor Chiuariu este, potrivit unor surse neoficiale, cel care ar veni la conducerea Minsiterului Justiției, în locul Monei Pivniceru.

Parcursul Monei Pivniceru

Mona Pivniceru se află la a doua învestire în Guvern, după alegerile din decembrie.Primul jurământ l-a depus pe 23 august, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui interimar Crin Antonescu şi a mai multor membri ai Guvernului.

Învestirea din seara zilei de 23 septembrie a venit după ce în acea dimineață plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a avizat, după discuții tensionate, ambele demisii ale Monei Pivniceru, din CSM și din magistratură, deschizând astfel calea ca aceasta să fie învestită ministru al Justiției.

Mona Pivniceru a fost numită de premierul Victor Ponta la conducerea Ministerului Justiţiei în data de 6 august, la propunerea PNL, cu ocazia remanierii guvernamentale, însă judecătoarea nu a putut depune jurământul odată cu ceilalţi cinci miniştri noi, din cauza unor incompatibilităţi ce decurgeau din statutul său de judecător şi membru CSM. Din 6 până pe 23 august, interimar la conducerea MJ a fost premierul Victor Ponta.

Cum au fost numiți actualii membri ai CCR

Potrivit Constituției, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Acsinte Gaspar, Ion Predescu și Aspazia Cojocaru sunt cei pentru care cele trei instituții trebuie să numească un succesor.

În compontența actuală a plenului CCR, Administrația Prezidențială i-a propus pe Petre Lăzăroiu și Augustin Zegrean, în mandatul lui Traian Băsescu, și pe Acsinte Gaspar, pe când la Cotroceni era Ion Iliescu.

Din partea Senatului au fost numiți în CCR Iulia Antoanella Motoc (candidatura asumată de UNPR), Ion Predescu (PSD) și Valentin Zoltan Puskas (UDMR).

Camera Deputaților i-a numit în CCR pe Ștefan Minea (PDL), Tudorel Toader (PNL) și Aspazia Cojocaru (PSD).

Ce zice legea

Potrivit statutului judecătorilor Curţii Constituţionale este reglementat prin Legea nr. 47/1992:

Art.61. - (1) Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor lor şi sunt inamovibili pe durata mandatului.

(2) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.

(3) Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie sa aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

(4) Funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.

Art.62. - Numirea judecătorilor, în condiţiile prezentei legi, se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat în scris, al candidatului. În cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituţionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul trebuie să cuprindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea funcţie sau din partidul politic al cărui membru este.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri