Monica Macovei: Mandatul lui Kovesi nu trebuia să se încheie sub influența fatală a politicienilor conduși de Dragnea&comp

Data publicării:
macovei la digi24

Președintele Klaus Iohannis le-a mai dat o șansă politicienilor cu probleme penale, spune europarlamentarul Monica Macovei, după ce șeful statului a semnat azi decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA.

„O decizie neconstituțională a CCR împlinește pofta infractorilor din PSD&ALDE. Într-un stat de drept se respectă Constituția! Constituția nu cere să respecți deciziile unei instituții care funcționează neconstituțional, chiar dacă aceasta este însăși CCR. Nu denumirea "Curtea Constituțională a României" o face constituțională, ci deciziile sale, dacă sunt în acord cu Constituția. Întrebarea e simplă: respectăm Constituția sau deciziile unei Curți care din 20 martie 2018 funcționează și ia decizii în mod neconstituțional, adică cu 8 judecători în loc de 9, chiar dacă dl Lăzăroiu stă acolo și votează deși a depășit mandatul de 9 ani prevăzut de Constituție?”, scrie Monica Macovei într-un comunicat.

Potrivit acesteia, „CCR l-a obligat pe președinte să o revoce pe Laura Codruța Kovesi într-un complet invalid, de numai 8 judecători cu mandat constituțional. Nicio decizie a acestei Curți nu este constituțională și nici aplicabilă până când dl Lăzăroiu, care a depășit cei 9 ani de mandat prevăzuți de Constituție în art. 142, nu este înlocuit cu un alt judecător”.

Macovei spune că președintele ar trebui să facă o conferință de presă în care să explice de ce a dat curs deciziei CCR, care, în opinia ei, este neconstituțională.

„Anunțul Președinției de revocare a procurorului-șef DNA are o încărcătura politică care nu poate avea decât consecințe nefaste asupra independenței justiției. Anunțul Președinției arată și slăbiciunea președintelui Iohannis, care nici măcar nu a anunțat direct decizia de revocare, ci prin purtător de cuvânt. În timp ce Dragnea și Tăriceanu gândesc punct cu punct planul prin care golesc de atribuții funcția de președinte, domnul Iohannis nici măcar nu a încercat să-și apere atribuțiile”, mai scrie Macovei.

Europarlamentarul arată că este „vitală” continuarea luptei anticorupție și că judecătorii și procurorii trebuie „să continue anchetele imparțiale și să trimită în judecată politicienii corupți”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri