Monica Macovei repetă scenariul Mişcării Populare. Îşi face asociaţie, iar apoi partid

Data publicării:
monica macovei la digi24 1

După ce a obţinut un scor de 4,44% în primul tur al alegerilor prezidenţiale, Monica Macovei a anunţat că va înfiinţa o asociaţie care se va baza pe sprijinul celor care au votat-o, dar şi pe al voluntarilor care au susţinut-o. Însă asociaţia este doar o etapă într-un plan mult mai ambiţiost al fostului prezidenţiabil, care speră ca în cel mult un an să pună bazele unui nou partid, cu care să participe la alegerile locale şi parlamentare din 2016.

„Primul scop al acestei asociaţii va fi de acţiune cetăţenească, scriem şi proiectul de lege pentru votul electronic sau prin corespondenţă. Avem ca ţintă şi un partid politic, dar asta nu înseamnă că asociaţia nu va rămâne. Asociaţia va rămâne şi vom crea şi un partid politic cu cei care vor”, a declarat Monica Macovei.

Chiar dacă Monica Macovei susţine că nu s-a inspirat din evoluţia Partidului Mişcarea Populară, modelul este asemănator.

În martie 2013, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu anunţa începerea procedurilor pentru înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară. În aceeaşi zi şi-au anunţat susţinerea şi alţi conislieri prezidenţiali. Mesajul lui Cristian Diaconescu a venit după ce preşedintele Traian Băsescu anunţa că se desparte de PDL.

„Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta cu oameni cinstiţi care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al constestaţiei”, spunea Traian Băsescu în 23 martie 2013.

În aprilie 2013, după lansarea oficială a Fundaţiei Mişcarea Populară, Traian Băsescu lansa ideea că aceasta s-ar putea transforma în partid politic.

„Eu am convingerea că această fundaţie va reuşi să creeze presiune chiar pe partidele politice. Dacă la un moment dat va fi o fundaţie în care membrii ei ajung la concluzia că este bine să se transforme în partid politic, de ce nu? ...”, afirma preşedintele o lună mai târziu.

Şi, într-adevăr, peste 4 luni, Eugen Tomac, fost deputat PDL în diasporă, anunţa înscrierea oficială la tribunal a Partidului Mişcarea Populara. În perioada următoare, o serie de membri PDL, în frunte cu Elena Udrea, s-au alăturat noii formaţiuni.

Primele alegeri la care a participat PMP au fost europarlamentarele din primăvară, la care a obţinut un scor de 6,21%.

Apoi, Elena Udrea a devenit preşedintele partidului şi s-a înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni. În primul tur de scrutin, candidatul PMP a obţinut 5,2% din voturi şi s-a plasat pe locul 4, imediat după fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri