Video Moțiune împotriva ministrului Agriculturii. Daea a venit cu un „jurnal”, Opoziția l-a acuzat că e „măscărici”. AUR a afișat pancarte

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - CAMERA DEPUTATILOR - MOTIUNE SIMPLA - MINISTRUL AGRI
Dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului agriculturii Petre Daea. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Camera Deputaţilor dezbate, marți, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea. Textul moţiunii a fost citit de deputatul USR Daniel Blaga. Acesta l-a acuzat pe ministrul Agriculturii că nu vede scumpirile și că pierde bani din PNRR. Ministrul a venit în plen cu un jurnal în care spune că a „consemnat zilnic” activitatea sa în minister și a respins acuzațiile Opoziției. Deputații AUR au afișat pancarte cu mesaje, președintele de ședință cerându-le să îl lase pe ministru să își prezinte discursul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Fermierii spun despre Daea că este, citez, <<un măscărici, un bufon al agriculturii românești>> (...) Fermierii vă cer ce v-am cerut și noi, nu vă mai bateți joc de agricultorii români”, a declarat de la tribuna Parlamentului deputatul USR Daniel Blaga.

„Prețurile au luat-o razna, scumpiri peste scumpiri. Știți de ce au luat-o prețurile razna? „Daea”. El este ministrul orb al agriculturii. Nu vede scumpirile. Știți cine nu mai vede scumpirile? Toți cei din Guvern.”, a mai spus acesta.

În moțiunea simplă inițiată de USR și Forța Dreptei, ministrul este acuzat și că nu a reușit să obțină mai mulți bani de la Comisia Europeană pentru sprijinul fermierilor în criza cerealelor ieftine din Ucraina. 

„În contextul constrângerilor de tot felul, guvernul României, minsterul Agriculturii, au întreprins o serie întreagă de măsuri pentru a atenua efectele negative ale acestor crize”, a răspuns ministrul Petre Daea contestatarilor din Parlament.

„Misiunea încredințată și conștiința m-au obligat să consemnez zilnic într-un jurnal activitatea desfășurată și rezultatele obținute. Acesta este jurnalul, este un răspuns al moțiunii conștiinței mele. Contestatarii pot să îl studieze dacă doresc”, a spus ministrul care a adus un jurnal în plen.

„Se fac afirmații neadevărate în legătură cu ratarea Planului Național Strategic”, a mai spus ministrul Petre Daea.

Despre criza cerealelor din Ucraina, ministrul a spus că România trebuie să respecte regulamentele Uniunii Europene.

„Cu privire la criza cerealelor din Ucraina, trebuie să informez pe cei care nu știu că între UE și Ucraina s-a încheiat un acord de asociere prin ratificare de către parlamentele tuturor statelor membre și al nostru. (...) În baza acordului s-a elaborat și regulamentul privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului”, a spus ministrul.

Acesta a mai spus că a intervnenit pe toate canalele după ce a aflat că fermierii români vor primi doar 10 milioane de euro despăgubiri de la Uniunea Europeană.

„În prezent se află în analiză o altă sumă pentru un sprijin suplimentar”, a precizat Daea.

„Așteptăm decizia COREPER și răspunsul la scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene”, a spus ministrul Agriculturii, referitor la problema interzicerii importului de cereale ucrainene.

În 12 aprilie, 56 de deputaţi de la USR şi partidul Forţa Dreptei au depus în plen moţiunea simplă intitulată „De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”.

Semnatarii moţiunii cer demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, „pentru ca agricultura să devină punctul forte al României”.

Potrivit iniţiatorilor documentului, Petre Daea „este ministrul de serviciu al PSD la Agricultură, de câte ori partidul ajunge la guvernare”, fiind „cel mai slab” în acest domeniu, deşi a mai ocupat această funcţie de două ori.

Semnatarii moţiunii menţionează că „ratarea sprijinului de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor” în cazul crizei cerealelor din Ucraina a condus la cel mai amplu protest al fermierilor români împotriva lui Daea.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri