Câte voturi îi lipsesc Opoziției pentru a da jos guvernul Dăncilă

Data actualizării: Data publicării:
ministri femei guvernul viorica dancila si dragnea_nquam Photos George Calin

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie va fi prezentată, astăzi, în plenul reunit al Parlamentului. Votul va fi dat miercuri şi, până atunci, PNL încearcă să obţină sprijin. Se duc negocieri, de câteva zile, cu UDMR, însă, ca de obicei, formaţiunea amână pentru ultimul moment luarea unei decizii. Victor Ponta şi parlamentarii care l-au urmat în Pro România sunt o altă variantă, dar condiţia acestora pare de neacceptat pentru liberali. Vor ca Ludovic Orban să renunţe la intenţia de a deveni prim-ministru, după o eventuală demitere a actualului Guvern. De cealaltă parte, social democraţii susţin că nu au emoţii, pentru că moţiunea de cenzură nu va fi adoptată.

UPDATE 16:15 Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernului Dăncilă este citită la această oră, în plenul Parlamentului, urmând ca miercuri să fie dezbătută şi votată. Viorica Dăncilă nu este prezentă la citirea moţiunii.


De 233 de voturi are nevoie opoziţia pentru a da jos guvernul Dăncilă. Calculele arată că îi lipsesc peste 60 de voturi. Se poartă negocieri cu nemulţumiţii din PSD, dar şi cu deputaţii minorităţilor naţionale. Foarte importante sunt şi voturile UDMR pentru a trece moţiunea „Opriţi Guvernul marionetă”.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: Sunt convins că UDMR-ul va discuta acest lucru în forurile statutare şi se va hotărî dacă vine de partea firească, de partea normală sau dacă continuă să sprijine un om condamnat, un om care nu face altceva decât să arunce în aer imaginea României.

Negocierile sunt dificile şi cu grupul din jurul lui Victor Ponta.

Victor Ponta, deputat și președinte Pro România: Dacă PNL nu mai insistă cu Orban premier şi acceptă ideea că Guvernul Dăncilă să fie înlocuit cu un nou guvern condus de un premier şi cu miniştrii care să fie din/ agreaţi de o parte a PSD şi ALDE - atunci am şanse mult mai mari să-i conving şi pe parlamentarii ProRomânia, dar şi pe alţi parlamentari PSD să voteze moţiunea

Liviu Dragnea este sigur că guvernul PSD rămâne la Palatul Victoria.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Nu va trece moţiunea de cenzură.

Paul Stănescu, vicepremierul României: Moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să treacă pentru că opoziţia trebuie să aibă majoritate şi din toate calculele care sunt acolo cred că UDMR-ul nu va vota moţiunea de cenzură.

Cei de la USR au venit cu o altă idee. În ziua moţiunii au invitat oamenii să vină în parcul de lângă Parlament pentru a le cere aleşilor să voteze moţiunea de cenzură.

Cristian Ghinea, vicepreşedinte USR: Strada dă doar un semnal de susţinere morală către cei care suntem în Parlament, dar soluţia democratică, instituţională, este acolo în Parlament şi, repet, sunt oameni raţionali în PSD, facem un apel către ei să termine cu această nebunie.

PSD şi ALDE au împreună cu 13 voturi mai mult decât e necesar pentru ca moţiunea să pice, iar lor li se pot alătura cei de la minorităţile naţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri