Moţiunea de cenzură, şanse minime de reuşită

Data publicării:
alina gorghiu -pnlro

Chiar cu ajutorul celorlalte partide din Opoziţie şi al parlamentarilor social democraţi care s-au aliat cu Mircea Geoană, tot nu pot aduna destule voturi pentru o moţiune de cenzură.  

Planuri pentru moţiunea de cenzură

Reamintim că PNL a anunțat că vrea sa preia guvernarea în sesiunea parlamentară care va începe în 2 februarie. Liberalii vor să depună o moţiune de cenzură și pregătesc un program de guvernare alternativ, dar şi un cabinet din umbră.

În acest moment, PNL are 171 de parlamentari. Pentru ca o eventuală moţiune de cenzură să fie adoptată este nevoie de cel puţin 287 de voturi. Primii pe care liberalii vor încerca să-i convingă să li se alăture sunt cei 26 de parlamentari UDMR.

Liberalii cred că şi cei 13 parlamentari ai PMP vor vota pentru demiterea guvernului Ponta, dar susţin că nu vor negocia cu aceştia. Chiar şi aşa, ar mai fi nevoie de încă 64 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că iniţiatorii moţiunii ar trebui să precizeze ce se întâmplă dacă aceasta va trece, ce guvern urmează şi ce program au.

De cealaltă parte, Guvernul se bazează pe majoritatea sa de 348 de voturi, formată din parlamentarii PSD, cei ai PC, ai UNPR şi cei care i s-au alăturat lui Călin Popescu Tăriceanu. Asta, dacă cei 48 de parlamentari UNPR nu vor ceda invitaţiei liberalilor de a schimba Guvernul.

„Este foarte dificil să obţii o majoritate care să ducă la adoptarea moţiunii de cenzură fără să fii susţinut de parlamentari ai actualei UNPR”, a spus Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte PNL.

Până la votul asupra moţiunii, liberalii construiesc deja un cabinet din umbră. Singurul nume anunțat este cel al lui Cătălin Predoiu, propus drept premier. De asemenea, spun că lucrează la un program de guvernare care ar trebui să fie gata la sfârșitul lunii ianuarie.

Mircea Geoană, fostul preşedinte al PSD exclus din partid la finalul anului trecut, este convins că moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament. Mircea Geoană spune că după căderea cabinetului Ponta ar trebui instalat un guvern de uniune naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri