Sari la conținut

Moțiunea simplă împotriva Ralucăi Prună a picat

ACTUALIZARE 14.15: Prima moțiune împotriva unui ministru din cabinetul Cioloș a picat. Documentul critic la adresa ministrului justiției Raluca Prună nu a rezistat la vot.

Ar fi fost nevoie de 110 voturi pentru ca moțiunea să treacă, în condițiile în care în sală au fost 218 parlamentari. 


Parlamentarii ALDE o critică pe Raluca Prună pentru o declarație din urmă cu două săptămâni. Raluca Prună a scris pe contul de Facebook: „Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic”.

Afirmația este o parte a argumentaţiei sale pentru Ordonanţa de Urgenţă care reglementează regimul interceptărilor în dosarele penale, după ce Curtea Constituţională a decis că acestea nu mai pot fi făcute de SRI.

Am încercat să explic că eu am vorbit despre o discuţie privind drepturile care ar putea fi golită de sens în momentul în care statul care trebuie să garanteze drepturile, din varii motive pe care le-am detaliat în alocuţiunea mea, nu poate face acest lucru. Deci insist pe această formulare şi am mai spus deputaţilor că nu recunosc ca validă niciun fel de formulare care este trunchiată şi care denaturează sensul celor pe care le-am scris, e devărat, cu mai puţine cuvinte, pentru că am făcut nu o teză de doctorat ci am scris pe o reţea de socializare, şi atunci am fost mai scurtă”, le-a explicat Raluca Prună jurnaliştilor. 

PNL și PSD au anunțat că nu susțin această moțiune simplă. Liberalii au spus că este una comică, în timp ce social-democrații au anunțat că vor cere public remanieri.

Cine a inițiat moțiunea simplă

52 de parlamentari:

- 23 ALDE

- 15 UDMR

- 7 neafiliați politic

- 6 PSD

- 1 UNPR

Calcule înaintea votului moțiunii

Număr total parlamentari: 379

Număr de voturi necesre pentru adoptarea moțiunii: minimum 95, în condiții de cvorum.