Netanyahu spune că un nou guvern care să îl înlăture de la putere ar fi „o amenințare pentru securitatea și viitorul Israelului”

Data publicării:
premierul Benjamin Netanyahu susține o conferințî de presă
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că un guvern de uniune care ar urma să îl înlocuiască din funcția de prim-ministru ar fi un pericol pentru securitatea țării.

Netanyahu i-a îndemnat pe liderii de dreapta să nu susțină un acord după ce ultra-naționalistul Naftali Bennett a spus că va forma o coaliție cu un partid centrist.

„Un astfel de guvern este o amenințare pentru securitatea și viitorul Israelului”, a declarat duminică Netanyahu, potrivit BBC.

„Ce impact va avea acest lucru asupra capacității de descurajare a Israelului? Cum ne vom uita la dușmanii noștri? Ce vor spune în Iran și Gaza?”, a mai completat premierul israelian.

Netanyahu l-a acuzat pe Bennett că „induce în eroare publicul” și că a comis „frauda secolului” - o referire la promisiunile publice anterioare ale liderului partidului Yamina de a nu-și uni forțele cu Yair Lapid, liderul opoziției centriste.

Liderul partidului israelian de extremă-dreapta Yamina, Naftali Bennett, şi-a anunţat, duminică, susţinerea în favoarea unui „guvern al schimbării” în Israel pentru a-l înlătura pe premierul Benjamin Netanyahu, o mişcare ce ar putea însemna sfârşitul celui mai lung mandat de prim-ministru din istoria statului.

Decizia lui Bennett, anunţată într-un mesaj televizat, i-ar putea permite liderului opoziţiei, Yair Lapid, să coaguleze o alianţă în care să adune laolaltă partide de dreapta, de stânga şi de centru, administrându-i astfel lui Netanyahu prima înfrângere electorală după anul 1999.

Yair Lapid, şeful partidului centrist Yesh Atid, care a fost pe locul doi după partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu la alegerile neconcludente din luna martie, a primit din partea preşedintelui Reuven Rivlin termen până miercuri să anunţe un nou guvern.

Mass-media israeliană transmite că, în conformitate cu termenii propuși ai acordului, Naftali Bennett îl va înlocui pe Benjamin Netanyahu în funcția de prim-ministru, urmând ca ulterior Yair Lapid să preia această funcție printr-un acord de rotație.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri