New York Times relatează despre acuzaţiile de spionaj din campania prezidenţială din România

Data publicării:
spionaj

Autorul articolului, Andrew Higgins, citează declaraţia premierului Ponta în care acesta relata cum şi-a "dezamăgit" copilul de 10 ani când i-a povestit că, în ciuda acuzaţiilor furibunde din timpul campaniei, el nu este un James Bond român.

În articol se precizează că acuzaţiile preşedintelui Băsescu au provocat reacţii numeroase în mediul politic şi jurnalistic din România. De asemenea, este citat Robert Turcescu, prezentat ca un "jurnalist proeminent de televiziune" care şi-a "şocat" colegii cu anunţul potrivit căruia a fost agent sub acoperire. "Suntem obsedaţi de spioni", spune Turcescu, citat în articol, scrie Mediafax.ro.

New York Times mai relatează că revoluţia din 1989, "sângeroasă şi controversată", a lăsat "pe poziţii" o amplă reţea de ofiţeri şi colaboratori ai Securităţii, ale căror conexiuni şi al căror acces la informaţii compromiţătoare i-au făcut extrem de puternici în era post-comunistă.

În articol este citat premierul Victor Ponta, despre care se menţionează că avea 17 ani la revoluţie şi care spune despre alegerile din noiembrie că reprezintă finalul unei perioade speciale în istoria României, sfârşitul tranziţiei de la comunism la democraţie.

Autorul precizează că Ponta a negat că ar avea un trecut ascuns şi a dat asigurări că acuzaţii precum cele formulate de preşedinte la adresa sa nu vor mai fi auzite în mediul politic din România.

Potrivit autorului articolului, un semn clar că munca de securitate s-a "lepădat" de multe dintre stigmatele trecutului este faptul că fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, prezentat ca "Teodor Melenescu", candidează la Preşedinţie. 

În articol se mai arată că este posibil ca acuzaţiile de spionaj să-l fi ajutat, de fapt, pe Victor Ponta, adăugându-i o tuşă de strălucire şi aventură imaginii altfel "banale". 





Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri