Nici un scrutin fără nereguli: Turism electoral, mită şi campanie electorală în ziua alegerilor

Data publicării:
nereguli

Ziua alegerilor europarlamentare nu a fost lipsită de incidente electorale, reclamate de competitorii politici. Partidele s-au acuzat unele pe altele de mită electorală, continuarea campaniei în mod ilegal şi de plimbarea alegătorilor în mod organizat dintr-o localitate în alta în scop electoral. Odată confirmate, reclamaţiile le-au adus unora amenzi usturătoare.


Viceprimar: „Eu nu sunt şofer şi nu am transportat pe nimeni

Întotdeauna îi aduce cu maşina. Îi aduce cu autobuzul”, susţin oamenii din satul clujean Deuşu. Mărturiile sătenilor par să confirme acuzaţiile de turism şi mită electorală care îi sunt aduse viceprimarului PSD Teodor Miron de către rivalii săi politici. Membrii PDL Cluj spun că el ar fi adus mai mulţi alegători la urne cu microbuzul şcolii, apoi i-a răsplătit pentru vot cu... îngheţată. Viceprimarul respinge acuzaţiile: „Eu nu sunt şofer şi nu am transportat pe nimeni. Deocamdată, primarul şi primăria au obligaţia să transporte cetăţenii la secţia la care sunt arondaţi. (...) Şi ce interes am eu să le dau la oameni îngheţată?”, spune Teodor Miron.

Primar: „Pot să-mi iau buletinul şi să ştampilez chiar pe masa comisiei

Nereguli au fost înregistrate şi în localitatea Bălţeşti din Prahova. Reprezentantul PRM l-a reclamat la poliţie pe primarul din localitate, Radu Ion, pentru că ar fi votat în locul altcuiva. De cealaltă parte, edilul susţine că nu a încălcat legea. Poliţia îl cercetează penal. „Pot să vă spun că buletinul meu de vot... într-adevăr, n-am intrat în cabina de votare... l-am ştampilat pentru că timpul nu permite foarte tare, l-am îndoit şi am ieşit. Nu e o greşeală. Pot să-mi iau buletinul şi să ştampilez chiar pe masa comisiei. Dacă am ceva de ascuns, pot să intru în cabina de vot, da”, argumentează primarul din Bălţeşti, Radu Ion.

Campanie în ziua alegerilor

În Cluj, un tânăr în vârstă de 28 de ani a condus pe străzile oraşului o dubă cu afişe care îndemnau electoratul să voteze PMP şi riscă o amendă de până la 4500 de lei.

Nereguli au fost raportate şi în judeţul Dâmboviţa, unde zeci de maşini din patru localităţi au fost tapetate cu autocolante cu mesaje anti-PSD. Poliţiştii au verificat camerele de supraveghereşi au reuşit să îi identifice pe patru dintre cei care au participat la această acţiune. Ei au fost amendati cu 6000 de lei.

În Capitală, chiar Gabriela Szabo, candidat la alegerile parlamentare parţiale din partea PSD, a dezvăluit public felul în care a votat. „Lumea politică e interesantă, o descopăr în fiecare zi... Diferenţa e că în stadion depinzi de propriile puteri, acolo depinzi doar de tine. Cert e că aici trebuie să depinzi de un grup puternic şi eu, azi, sunt fericită să fac parte din PSD-UNPR-PC”, a spus fosta campioană.

În acelaşi timp, colega sa de partid, Gabriela Firea, reclama că la o secţie de votare din Bufteas-au montat jaluzele în culorile unui partid politic, galben cu albastru. „Mi se pare regretabil că nu se înţelege ideea că această campanie s-a încheiat şi nu e normal să venim cu însemne ale partidelor”, a spus senatoarea social-democrată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri