Nicolicea, despre modificarea Legii referendumului: Dragnea are un cuvânt foarte important de spus, chiar drept de veto

Data publicării:
liviu dragnea fb

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, la finalul dezbaterii privind propunerea de modificare a Legii referendumului, că, după ce va exista o formă finală a proiectului, îl va prezenta preşedintelui social-democraţilor, Liviu Dragnea, care are „un cuvânt foarte important de spus”, dacă nu chiar „drept de veto”.

liviu dragnea fb

Chestionat cum îşi explică o prezenţă aşa slabă la dezbatere, deputatul PSD a spus: „Era una din concluziile pe care trebuie să le tragem cu privire la organizarea de dezbateri. Toată lumea a invocat dezbateri, transparenţă şi când o faci, iată transparenţa, iată netransparent că nu e nimeni în sală”.

De asemenea, întrebat dacă a discutat cu colegii de la grup cu privire la acest proiect, Eugen Nicolicea a spus că va fi o discuţie numai după ce va avea forma finală a propunerii.

După ce e forma finală, o prezint, noi deocamdată nu am făcut o astfel de formă. Probabil că săptămâna viitoare când găsim o formă finală o vom da grupului, grupul va analiza dacă o susţine sau nu”, a răspuns social-democratul.

Chestionat în continuare dacă a vorbit măcar cu Liviu Dragnea despre proiectul său, preşedintele Comisiei juridice a spus că liderul PSD va avea „un cuvânt foarte important de spus”, dar discuţia va avea loc numai când se va stabili forma finală a iniţiativei.

V-am explicat că după ce vom avea o formă finală se depune la grup. Preşedintele de partid este domnul Dragnea. Are un cuvânt foarte important de spus, să nu zic că are şi drept de veto. Dacă nu am o formă finală, nu am ce-i prezenta domnului Dragnea”, a completat Eugen Nicolicea.

El a susţinut că membrii Comisiei juridice şi colegii săi de la PSD sunt „nişte profesionişti”, iar lui „îi ajunge” o discuţie în cadrul Comisiei.

Întrebat ce modificări va aduce propunerii legislative după cele două runde de consultări, social-democratul a răspuns: „Vom avea acum o discuţie cu privire la neintroducerea unui alt eveniment simultan cu referendumul decizional sugerată de colegul de la USR şi cu privire la acea discuţie cum că anumite prevederi din Constituţie îi limitează sau noi limităm preşedintelui atribuţii, mai trebuie să discutăm despre această chestiune”.

„Dacă domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) nu ar fi fost de acord cu aşa ceva, nici nu aş fi introdus. Pentru mine este la fel de obligatoriu şi dacă e scrisă doar în Constituţie”, a conchis Eugen Nicolicea. 

Patru deputaţi PSD au pus în dezbatere publică o propunere legislativă pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referedumului, care prevede că nu se poate consulta poporul dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. De asemenea, preşedintele României poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ. Proiectul a generat discuţii în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Gabriel Andronache arătând că iniţiativa conţine elemente vădite de neconstituţionalitate.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, săptămâna trecută, că în partid nu este susţinută iniţiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea referendumului, care ar limita atribuţiile preşedintelui României în acest domeniu, însă consideră că Parlamentul ar trebui să primească dreptul de a convoca şi el referendumuri, fiindcă are "legitimitate".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri