Sari la conținut

Nicuşor Constantinescu: Propunerea sancţionării membrilor PSD cu probleme în justiţie este în afara Constituţiei

Solicitat să comenteze propunerea făcută de Victor Ponta privind modificarea Statutului care prevede ca membrii PSD certaţi cu legea să-şi piardă funcţiile, Nicușor Constantinescu a răspuns : „Este o greşeală de expresie sau de exprimare pentru că noi, PSD, nu ne putem substitui justiţiei”.

„Există principiul de nevinovăţie, pe care cu toţii ni-l dorim, adică acela că doar după ce eşti condamnat defintiv şi irevocabil trebuie să suporţi atât lipsirea de libertate, cât şi lipsirea de alte drepturi şi libertăţi, care înseamnă inclusiv aceea de a fi membri ai unui partid politic. Noi, partidul, nu putem stabili reguli peste ceea ce stabileşte Constituţia”, a spus Nicușor Constantinescu.

Citiți și: PSD şi PNL se întrec în demonstraţii de reformă internă

El a susţinut că, în consecinţă, aceste propuneri sunt „în afara Constituţiei”.

„Nu poţi să propui tu, în partid, să condamni un om, să-i iei dreptul de a fi membru de partid fără ca instanţa să se fi pronunţat definitiv şi irevocabil asupra vinovăţiei unui cetăţean”, a spus președintele CJ Constanța.

Întrebat ce se întâmplă totuşi cu problemele de imagine create de membrii PSD certaţi cu legea, şeful CJ Constanţa a spus că aceste lucruri sunt reglementate de vot şi de cetăţeni, care au posibilitatea ca din patru în patru ani să-l sancţioneze pe politicianul respectiv.

Citiți și: Liviu Dragnea: Nu e nevoie de congres pentru reformarea PSD

Nicuşor Constantinescu a spus că la CExN de la Sinaia trebuie clarificate aceste propuneri.

„Trebuie să clarificăm nişte idei, nişte propuneri care s-au făcut în public de către conducătorii noştri pentru că sunt foarte multe lucruri de clarificat”, a mai spus Constantinescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că în Statutul partidului trebuie introduse măsuri care să îi privească pe membrii care au probleme cu justiţia, el subliniind că, dacă social-democraţii nu vor fi de acord, atunci îşi vor găsi un alt lider, care consideră că actuala situaţie este bună. 

Citiți și: Reformă în PSD. Baronii locali trebuie să aleagă: ori preşedinte de organizaţie, ori primar, ori preşedinte de Consiliu Judeţean