Nicușor Dan, „șocat” de foștii colegi din USR

Data actualizării: Data publicării:
nicusor dan
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul preşedinte al Uniunii Salvaţi România scrie duminică seară, pe Facebook, un nou mesaj în care contestă Congresul la care a fost aleasă noua conducere a formaţiunii, spunând că a plecat din partid crezând că lasă o organizaţie de oameni principiali, că i-a apreciat în special pe care care i-au spus în faţă că vor vota poziţionare faţă de referendumul pentru familie, că e o decizie de principiu pentru ei, iar acum este şocat să vadă că tocmai acele persoane nu reacţionează la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizaţia s-a creat. El mai afirmă că, deşi nu mai este în USR, are o responsabilitate faţă de oamenii care au muncit pentru partid şi care îi spun că nu mai suportă nelegalitatea şi denaturarea scopurilor USR.

nicusor dan
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul lider al USR spune că, în noul mesaj, că anularea nestatutară a alegerilor din Bucureşti a decis preşedintele USR.

„Mai multe persoane importante din USR reclamă neregulile Congresului de ieri. Acum avem cifrele. La congresul USR de ieri au lipsit sau şi-au anulat votul 96 de persoane din lista de 276 de delegaţi (din care aproximativ 90 din afara Bucureştiului). Dacă adăugăm pe cei 58 de delegaţi pro-Seidler aleşi iniţial la Bucureşti, Cristian Seidler ar fi câştigat din primul tur (cu aproximativ 150-160 de voturi). Pe sistemul impus la al doilea rând de alegeri din Bucureşti, ar fi luat aici maximum 35 de voturi. Adică, ar fi obţinut în total 125 la Congres şi ar fi pierdut în turul doi în faţa coaliţiei Barna - Alexandrescu. Anularea nestatutară a alegerilor din Bucureşti a decis aşadar preşedintele USR, afirmă Nicuşor Dan.

El mai spune că a plecat din partid crezând că lasă o organizaţie de oameni principiali, că i-a apreciat în special pe care care i-au spus în faţă că vor vota poziţionare faţă de referendumul pentru familie, că e o decizie de principiu pentru ei, iar acum este „şocat” să vadă că tocmai acele persoane nu reacţionează la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizaţia s-a creat.

„Am plecat din partid crezând că las în urmă o organizaţie de oameni principiali care merge pe drumul ei. Am respectat decizia majorităţii. I-am apreciat în special pe oamenii care mi-au spus în faţă (şi am imaginea momentului întipărită în memorie) că vor vota poziţionare faţă de referendumul pentru familie, că e o decizie de principiu pentru ei, că principiile lor prevalează în faţa opţiunii mele. Ei bine, sunt şocat să văd că exact acele persoane nu reacţionează la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizaţia s-a creat. Parlamentarii jurişti, cu care USR-ul se mândreşte când fac opoziţie la atacurile la justiţie ale PSD-ului, spun că alegerile din Bucureşti au fost anulate nestatutar, solicită arbitraj independent, şi nimeni din tabăra avantajată de decizie nu doreşte o dezbatere pe fond, nu îşi consultă un prieten avocat, mai arată fostul lider al USR.

Nicuşor Dan mai spune că în USR au rămas oameni care au venit pentru el, care au muncit pentru USR timp de mai bine de doi ani, cărora le-a recomandat să rămână după ce a plecat şi care îi spun acum că nu mai suportă nelegalitatea şi denaturarea scopurilor USR.

„Faţă de aceşti oameni am o responsabilitate. Mesajul meu de ieri (în termeni poate prea duri, dar corect în fond) şi mesajul meu de azi sunt o asumare a acestei responsabilităţi”, adaugă Nicuşor Dan în mesajul postat duminică seară pe Facebook.

Dan Barna a fost ales sâmbătă, la congresul de la Poiana Braşov, preşedintele Uniunii Salvaţi România, cu 127 voturi din totalul de 191 valabil exprimate. Contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, a obţinut  50 voturi. Barna ar urma să fie preşedintele USR pentru un madat limitat de doi ani, un alt congres urmând să fie organizat în primăvara lui 2019, înaintea alegerilor europarlamentare.

Aşa-numita aripă nicuşoristă”, susţinătorii lui Cristian Seidler - candidatul retras din competiţia pentru şefia formaţiunii -, nu a participat la congresul de la Poiana Braşov, acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru alegerile noului preşedinte al partidului. Ei au ameninţat chiar că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatele congresului.

Sâmbătă, în timpul desfăşurării congresului, fostul preşedinte al USR Nicuşor Dan a scris pe Facebook că, deşi a fost invitat la reuniunea de la Poiana Braşov, a ales să nu participe, deoarece aceasta este viciată prin practici demne de PSD şi PNL”.

Barna a comentat afirmaţiile făcute de Nicuşor Dan despre vicierea congresului, afirmând că alegerea sa în funcţia de lider al formaţiunii este cât se poate de legitimă, din moment ce 70% dintre delegaţii congresului au votat.

„Este unul dintre lucrurile triste ale acestei zile faptul că, Nicuşor Dan, plasându-se în afara partidului, a simţit nevoia să transmită supărarea pe care domnia sa o are. În ceea ce priveşte legitimitatea, nu este niciun dubiu aici. La congres au votat 70% din delegaţii congresului, deci nu este o chestiune de un vot sau două. Practic, din 276 de delegaţi, 191 şi-au exprimat votul. Au participat chiar mai mulţi, undeva la 210 delegaţi, ceea ce arată că, într-adevăr, congresul este organul reprezentativ care este respectat. Majoritatea largă şi-a exprimat dorinţa ca USR să meargă mai departe, să încheie o etapă de frământări pe care demisia fostului preşedinte a generat-o la momentul acela. Mesajul membrilor pe care l-am înţeles azi este acela că aşteptarea este să pornim pe drumul de partid de opoziţie pe care ni l-am asumat la alegerile din decembrie”, a spus Dan Barna.

Pe 31 mai, la mai puţin de două săptămâni de la congresul care îl alesese pe Nicuşor Dan preşedinte al partidului, conducerea centrală a formaţiunii a votat pentru poziţionarea USR împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie. Deoarece militase pentru nepoziţionare, argumentând că  refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, Nicuşor Dan şi-a anunţat pe 1 iunie demisia din funcţia de preşedinte al partidului şi părăsirea partidului.

În aceeaşi zi în care şi-a anunţat demisia, Nicuşor Dan a declarat că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Naţional va anula decizia de poziţionare a formaţiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aştepta să apară un partid în care să se regăsească.

Decizia de poziţionare a fost menţinută însă şi de către Comitetul Politic al USR şi, mai apoi, de referendumul intern organizat la nivelul întregului partid, ceea ce a dus la convocarea unui nou congres pentru alegerea unui nou preşedinte al formaţiunii.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri