Noi critici de la ALDE pentru Teodorovici: „Nu putem să fim de acord cu revenirea la perioada comunistă”

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

ALDE consideră propunerea ministrului Eugen Teodorovici de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană drept „surprinzătoare și în același timp îngrijorătoare”. „Nu putem să fim de acord cu revenirea la perioada comunistă, atunci când doar în gând visam la libertatea de mișcare. Din păcate, ministrul de Finanțe a reușit să ne facă de râs în Uniunea Europeană cu propunerea sa”, susține vicepreședintele ALDE, ex-ministrul Toma Petcu.

teodorovici rade inquam ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Declarația, sau mai bine zis propunerea ministrului Teodorovici, de a limita dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă, este surprinzătoare și în același timp îngrijorătoare. În toată experiența mea ca om politic nu am mai auzit ca o asemenea măsură să fie propusă de o altă țară europeană, de vreun alt ministru de finanțe european. Este o noutate, dar una negativă”, susține Petcu, printr-un comunicat de presă.

Acesta arată că limitarea dreptului de a lucra reprezintă „o gravă eroare, fiind o încălcare a drepturilor și libertăților cetățenilor, dar și a principiilor liberale”.

„Propunerea ministrului de Finanțe ar duce la limitarea libertății de mișcare a cetățenilor la nivelul Uniunii Europene, un drept pe care românii l-au câștigat odată cu aderarea la UE, după o lungă perioadă de așteptare. Ca partid liberal, ALDE nu poate fi de acord cu o propunere care încalcă principiile fundamentale ale liberalismului și ale Uniunii Europene. Dreptul de a munci în cadrul Uniunii Europene, de care beneficiază toți cetățenii statelor membre, este fundamental pentru coeziunea și soliditatea Uniunii în sine. Nu putem fi de acord cu o propunere care este mai degrabă o aberație ce ne întoarce cu zeci de ani în urmă”, declară Petcu.

Vicepreședintele ALDE admite că este o problemă reală deficitul de forță de muncă în România, dar susține că aceasta se poate rezolva prin măsuri guvernamentale și prin adoptarea propunerilor formulate de ALDE, cu privire la persoanele asistate social (să nu mai primească ajutor social dacă sunt capabile de muncă și refuză un loc de muncă) și la regimul străinilor în România.

„Repet că este surprinzătoare această propunere, mai ales că ea vine din partea unui ministru tânăr. Însă nu putem să fim de acord cu revenirea la perioada comunistă, atunci când doar în gând visam la libertatea de mișcare. Din păcate, ministrul de Finanțe a reușit să ne facă de râs în Uniunea Europeană cu propunerea sa, pentru că această idee a sa a fost discutată cu alți miniștri de finanțe din statele membre”, susține în încheiere Toma Petcu.

Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară.

„Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (...) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a susţinut Teodorovici.

Și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a taxat propunerea ministrului de Finanțe. „Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un bun câştigat, un drept câştigat de toţi românii de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE”, a spus Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri