Noi schimbări preconizate la Pilonul II de pensii

Data actualizării: Data publicării:
bani lei portofel_shutterstock_662110411

 Liderii coaliției de guvernare au în vedere noi schimbări la Pilonul II de pensii. Ar urma să fie incluse în ordonanţa pentru noi taxe, aflată pe ordinea suplimentară a şedinţei de guvern de joi.

Sunt discuţii la această oră între ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi liderii coaliţiei de guvernare - Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu -, la Parlament. În urma acestor discuții este foarte probabil să vedem ordonanța pentru noi taxe modificată în ceea ce privește Pilonul 2 de pensii, pentru că aici erau niște schimbări radicale. În ultima variantă a proiectului, varianta finală, care va ajunge joi pe masa Guvernului, au fost scoase unele prevederi.

În varianta inițială, se prevedea că românii pot scoate toți banii din Pilonul 2 de pensii, dacă au cinci ani de contribuție, dar acum e foarte probabil să nu mai poată face un astfel de pas, limitându-se la un transfer fie către Pilonul 1, adică pensia de stat, fie către Pilonul 3, o pensie privată facultativă pe care ei și-o pot alege. Așadar, ceea ce se schimbă este posibilitatea de a scoate banii de la Pilonul II și de a-i folosi în alte scopuri - pentru consum, plata creditelor etc - decât contribuții la pensii. Cu o singură excepție: îi mai pot folosi totuși, în noua variantă a ordonanței, și ca investiții în titluri de stat. Ce înseamnă aceasta? Că statul se poate folosi de acei bani pe o perioadă de doi-trei ani, după care îi vor primi înapoi cu dobândă.

De principiu, cei de la ALDE nu prea erau de acord cu modificări radicale pe Pilonul 2 de pensii și de aceea au loc și discuțiile dintre Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Eugen Teodorovici.

Rămâne de văzut cum va arăta varianta finală, dar dacă nu se vor înțelege, cel mai probabil vor amâna ordonanța pe săptămâna viitoare, transmite corespondentul Digi24.

Citiți și:  Pericolele retragerii banilor din pilonul 2 de pensii

Efect: Participanții la fondurile de pensii au pierdut 300 de milioane de euro într-o singură zi

Asociaţia pentru pensii private: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II vor avea efecte devastatoare

Proiect inițial. Teodorovici: Participanţii la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri