Nou scandal între președinte și Parlament. Aleșii vor să-și angajeze rudele și prietenii

Data publicării:
Klaus Iohannis depune juram ntul de nvestitura la Parlament ovidiu micsik inquamphotos.com

Proiectul iniţiat de parlamentari PSD, PC şi UDMR dezincriminează conflictul de interese. Judecătorii şi procurorii spun că o astfel de lege împiedică lupta împotriva corupţiei. De altfel, inițiativa a primit aviz negativ de la CSM.

„Vi se pare pare firesc, normal, perpetuarea nepotismului în cadrul cabinetului de parlamentar şi angajarea rudelor apropiate?”, a comentat Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți.

De aceeaşi părere sunt şi procurorii DNA.

„Ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupției la nivel înalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunța, pentru acest gen de fapte, achitarea unor inculpați deja trimiși în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare”, arată DNA înt-un comunicat.

În prezent, pe rol sunt 99 de dosare cu acest obiect.

Alte două proiecte de modificare a legii ANI au fost adoptate tacit la Camera Deputaţilor, aleşii uitând să treacă iniţiativa şi prin Senat. Pusă în faţa unei astfel de situaţii inedite, conducerea Camerei a anunţat că va cere Comisiei juridice să spună ce e de făcut. Cererea nu a mai ajuns la Comisie.

Ghinion! Nu a ajuns hârtia!”, a comentat senatoarea PC Cristiana Anghel. „În momentul în care au avizul Consiliului Legislativ și acolo se spune foarte clar: prima cameră sesizată este Senatul și tu, Comisie juridică, trimiți la Camera Deputaților ca primă cameră sesizată....ce dovedește lucrul acesta? Fie rea-credință, fie neștiință a domnului (Cătălin) Boboc (președintele comisiei juridice a Senatului -n.r)”, a acuzat Cristiana Anghel.

Cele două proiecte, printre care unul iniţiat de senatorul PC Cristiana Anghel, le dă voie celor găsiţi incompatibili să candideze pentru alte funcţii. În prezent, legea le interzice celor aflaţi în incompatibilitate să mai ocupe orice funcţie publică timp de trei ani.

Liberalii cer intervenţia lui Victor Ponta.

Are obligația morală să-și aducă la ordin toți parlamentarii care sunt inițiatorii acestor nenorociri antijustiție și să-i determine să-și retragă inițiativele”, a declarat deputatul liberal Ludovic Orban.

Klaus Iohannis nu e de acord cu modificările la Codul penal

La rândul său, președintele Klaus Iohannis critică proiectul de modificare a Codului penal. Preşedintele spune că va face toate demersurile pentru a împiedica iniţiativa care le dă voie aleşilor să îşi angajeze rudele şi prietenii. Iată ce le-a spus președintele, marți, jurnaliștilor care au fost interesați de opinia sa pe această temă:

Reporter: Chemaţi liderii partidelor parlamentare la discuţii pe modificarea aceea la Codul penal despre care aţi trimis deja o comunicare?

Klaus Iohannis: Nu, dar am ţinut să dau un comunicat, mi se pare neavenită intenția de schimbare pe articolul 301 privind conflictul de interese, practic, schimbarea propusă - nu știu dacă se va adopta - dar este un proiect care se discută, practic schimbarea propusă dezincriminează conflictul de interese și creează posibilitatea în practică pentru parlamentari să își angajeze membrii familiei, să se facă numiri în guvern pe orice criteriu.

Reporter: Spuneaţi în comunicat că veţi sesiza chiar şi Curtea Constituţională după ce veţi retrimite în Parlament.

Klaus Iohannis: Cu siguranță, la modul general am spus că nu cred că e momentul pentru modificari ale Codului penal și de procedură penală. Dacă se fac totuși, voi folosi toate instrumentele la îndemâna președintelui pentru a nu trece modificările.

Reporter: Astăzi, în Comisia juridică, deputaţii au decis să amâne cu două săptămâni luarea în discuţie a proiectului despre care vorbiţi şi dumneavoastră. Să fie o tergiversare, un semn bun? Sunt discuţii, purtaţi discuţii paralel cu alţi parlamentari, încât să nu se ajungă la votarea proiectului?

Klaus Iohannis: Eu voi purta discuții cu factorii de decizie în sensul abandonării acestor intenții de modificare în Codul penal și de procedură penală.

Reporter: La Senat a trecut deja tacit acest proiect. Până acum aţi discutat cu premierul Victor Ponta în întâlnirile sau convorbirile telefonice pe care le-aţi avut despre acest lucru, ţinând cont că e liderul celui mai mare partid?

Klaus Iohannis: Acest lucru concret, art. 301, nu, dar fiți siguri că voi discuta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri