Numărul parlamentarilor va scădea, după ce 77 de aleși au câștigat mandate la alegerile locale

Data publicării:
parlamentari-1

Cele mai mari pierderi, la nivel parlamentar, înregistrează partidul câştigător al alegerilor de duminică, Partidul Social Democrat. Aşadar, 14 deputaţi vor deveni primari, 21 consilieri judeţeni şi 25 ar putea reprezenta PSD în consiliile locale din ţară”, relatează Arina Delcea, reporter Digi24.

Parlamentul a fost aşa ca o soluţie de avarie. Aici în Parlament, faci legi, alt tip de muncă...Nu se compară cu activitatea dintr-o primărie. Acolo eşti în permanenţă în contact cu sute de oameni”, afirmă Dan Tudorache, deputat PSD, primar ales al Sectorului 1 al capitalei.

Dan Tudorache şi toţi ceilalţi parlamentari PSD care au câştigat mandate la Primăriile din Capitală vor renunţa la funcţiile din Legislativ. Dar nu chiar acum.

„Nici nu îi las să-şi dea demisia astăzi, pentru că mai avem voturi importante în Parlament. În limita termenului legal îşi vor da demisia toţi colegii mei”, spune Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Şi liberalii au doi parlamentari care au toate şansele să devină şefi de consilii judeţene.

Parlamentul e ceva mai abstract. Sunt şi acolo lucruri frumoase. Am făcut. Am avut iniţiative foarte multe, dar eu socotesc că cel mai bine, şi mie mi se potriveşte, să fiu un om al faptelor, un om din Executiv şi, de data aceasta, un Executiv Judeţean”, declară Gheorghe Flutur, senator PNL, consilier judeţean ales în Suceava.

Au mai câştigat mandate la nivel local 9 parlamentari ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, dar şi 4 progresişti. Dacă toţi aleşii şi-ar confirma mandatele locale, Legislativul ar rămâne cu 464 de parlamentari, din cei 541, câţi are acum.

Este foarte important ca primii în listă să fie personaje cu o anumită reputaţie, o anumită credibilitate şi atunci evident că partidele, pentru alegerile locale, apelează la figuri de notorietate care pot fi la acel moment chiar şi în Parlamentul României. Este vorba de comunicare şi strategii politice. Foarte mulţi sunt pe acele liste fără să-şi dorească”, spune Antonio Momoc, analist politic.

În total, 150 de parlamentari şi-ar fi dorit, cel puţin oficial, să plece din Parlament, de dragul primăriilor, consiliilor judeţene şi locale. 87 dintre ei nu au reuşit, aşa că nu le rămâne decât să spere că vor mai figura pe listele partidelor la alegerile legislative de la finalul anului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri