Numiri Curtea de Conturi. Oamenii lui Dragnea au primit undă verde

Data actualizării: Data publicării:
mihai busuioc govro

Actualul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, a fost avizat de Comisiile reunite de buget-finanțe ale Senatului și Camerei Deputaților. Similar, a primit undă verde de la parlamentarii din comisii Florin Tunaru, fostul consilier personal al lui Liviu Dragnea.

mihai busuioc govro
Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc. Sursă foto: gov.ro

Avizarea lui Mihai Busuioc pentru funcția de președinte al Curții de Conturi s-a produs cu 18 voturi „pentru”, zece voturi „împotrivă” şi o singură abţinere, conform News.ro. Pentru a prelua funcția de la Nicolae Văcăroiu, Busuioc trebuie să primească și girul plenului reunit.

Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în vremea când ministerul era condus de Liviu Dragnea şi este un apropiat al şefului PSD. Busuioc a fost numit secretar general al Guvernului în luna ianuarie, de către premierul de atunci, Sorin Grindeanu, imediat după ce acesta a fost învestit în funcţie.

Ulterior, în aprilie, Busuioc a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de către statul român, prin Ministerul Energiei.

În contextul scandalului dintre Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea, Mihai Busuioc a fost demis și acuzat că este omul care transmite șefului PSD tot ce se întâmplă în Palatul Victoria. După căderea Guvernului Grindeanu și instalarea echipei Mihai Tudose, Busuioc a fost repus în funcția de secretar general al Guvernului.

Pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit a fost avizat pozitiv Lucian Dan Vlădescu, iar Florin Tunaru a primit aviz pozitiv pentru postul de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. Florin Tunaru a fost consilier personal al președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Dan Vlădescu este avocat și a condus, între 2012-2013, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice.  În momentul numirii, presa scria că Victor Ponta l-ar fi numit în funcție tocmai la insistențele lui Liviu Dragnea. În iunie, numele lui Vlădescu era vehiculat pentru a prelua conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, post rămas vacant după revocarea lui Mișu Negrițoiu.

Au mai primit aviz pozitiv în comisiile reunite Nicu Marcu, pentru funcţia de vicepreşedinte, şi Aurel Dumitru, pentru funcția de consilier de conturi.

O decizie privind aceste propuneri la conducerea Curţii de Conturi va fi luată în ședința plenului reunit al Parlamentului de miercuri.

Referindu-se la numirile ce urmează a fi făcute de Parlament la șefia Curții de Conturi, ex-premierul Victor Ponta susţinea că actuala conducere a PSD dorește impunerea lui Mihai Busuioc pentru ca acesta să „îngroape tot ce au semnat Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh”.

Critici a formulat față de numirile de la Curtea de Conturi și senatorul PNL Florin Cîțu. „PSD are două obiective: 1. Să poată fura în linişte şi să nu răspunda penal. Aici Curtea de Conturi şi CCR au cel mai mare rol; 2. Să strivească orice urmă de opoziţie politică, a societăţii civile şi a sectorului privat. Aici ASF, BNR, şi Consiliul Concurenţei, ANAF sunt instituțiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste”, a susținut Cîțu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri