O altă instituţie a statului român a intrat în vizorul aleşilor pentru a fi politizată

Data publicării:
hartii dosare

112 parlamentari sociali democraţi vor să modifice modul în care sunt aleşi membrii instituţiei, inclusiv preşedintele. Practic, aleşii vor să decidă ei cine conduce autoritatea de concurenţă. Prin proiectul depus la Camera Deputaţilor, parlamentarii PSD vor ca plenul Senatului să propună doi dintre membrii Consiliului Concurenţei - vicepreşedintele şi un consilier de concurenţă. Deputaţii ar urma să decidă cine este cel care va conduce instituţia şi să aleagă încă doi consilieri. Aleşii spun că o astfel de schimbare a modului în care sunt aleşi şefii Consiliului Concurenţei ar elimina posibilitatea apariţiei unor conflicte de interese.

Acum, şefii Consiliului Concurenţei sunt numiţi de Guvern la propunerea Colegiului Consultativ, organism din care fac parte oameni de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic, dar şi autorităţi care apără drepturile consumatorilor. În expunerea de motive parlamentarii spun că aşa "se creează posibilitatea apariţiei de grave conflicte de interese, deoarece reprezentanţii firmelor care fac parte din acest organ consultativ pot să facă oricând obiectul unei investigaţii ale Consiliului Concurenţei, iar concluziile anchetelor ar putea fi influenţate de aceştia".

Printre cei care fac acum parte din Colegiul Consultativ se numără: Steven van Groningen, preşedintele Patronatului Bancar din România şi şeful Raiffeisen Bank, Mihai Bogza, reprezentantul Investitorilor din România sau Radu Merica, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane.

Chiar dacă îl are pe Steven van Groningen în Colegiul Consultativ, Raiffeisen Bank nu a scăpat nici de investigaţiile Consiliului Concurenţei, ultima deschisă chiar anul trecut, şi nici de amenzi. În 2010 a fost sancţionată cu peste 14 milioane de lei de autoritatea de concurenţă pentru oferirea de informaţii inexacte legate de atacul speculativ asupra leului din octombrie 2008, cu puţin timp înainte de declanşarea crizei economice în România. Tribunalul Bucureşti prin decizie definitivă a redus, în 2012, această amendă la 8 milioane de lei.

În plus, în expunerea de motive parlamentarii critică prezenţa unor cetăţeni străini în organismul consultativ, o anomalie pe care vor să o elimine. "Având în vedere importanţa acestei instituţii pentru economia de piaţă, este normal ca cei cu putere de decizie să fie cetăţeni români, care să cunoască temeinic realităţile României", se arată în documentul citat.

Mandatul actualului preşedinte al Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, se termină în martie 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...