Sari la conținut

O. Vasilescu: L. Dragnea va arăta datele economice de la ora actuală

Președintele PSD, Liviu Dragnea, va susține peste două săptămâni o conferință de presă pentru a arăta cum stau, la ora actuală, datele economice, a declarat marți seară, la un post de televiziune, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu.

lia olguta vasilescu

„Pe primul trimestru stăm foarte bine nu numai la încasări, dar și la cum merge economia. Stăm foarte bine și la contractele de muncă: 44.000 de mii de locuri noi de muncă în ultimele trei luni. Sunt aproximativ 9.000 locuri de muncă noi doar săptămâna trecută. Nu sunt în sistemul bugetar, sunt în piața liberă. Am încercat să venim cu tot felul de măsuri în mediul de afaceri. Se vorbește foarte mult în ultima perioadă de 32 miliarde lei pe care i-ar înghiți bugetarii, dar se uită că în ultimii doi ani s-au făcut facilități mediului de afaceri ce reprezintă tot 32 miliarde lei. Doar dacă ne gândim la scăderea TVA și celelalte măsuri care au venit prin noul cod fiscal. Anul viitor la fel, intrăm pe o modificare a codului fiscal în sensul să relaxăm economia românească în ceea ce privește firmele private, iar anul acesta le facem tot felul de facilități. Spuneam de primul salariu prin care angajatorul primește jumătate din suma respectivă de la statul român. E singura măsură pe care o luăm de stimulare a ocupării de la bugetul de stat. În rest toate celelalte vin din fonduri europene. Nu aș vrea să vă dau toate cifrele, pentru că știu că peste două săptămâni, imediat după Paște, domnul Liviu Dragnea va susține o conferință de presă vizavi de cum arată datele economice la ora actuală”, a spus Olguța Vasilescu, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că a văzut datele și că sunt încurajatoare și se urmărește ca, la finele anului, prin măsurile ce vor fi luate pentru stimularea ocupării, rata șomajului să ajungă la 4,2%.

„Eu le-am văzut. Am discutat foarte mult și cu Ministerul Finanțelor, iar datele sunt încurajatoare. Noi vrem ca la finalul acestui an, prin măsurile pe care le luăm de stimulare a ocupării, să ajungem la 4,2% rata șomajului, care va fi poate cea mai scăzută din Uniunea Europeană. O să vedeți că nu mai încurajăm nemunca, nu o să mai vedeți ajutoare sociale date cu nemiluita. O să vedeți în schimb bani dați mediului de afaceri ca să angajeze persoane, nu neapărat tineri. Sunt pe proiecte europene, pe Programul Operațional Capital Uman, pentru stagiu, pentru ucenicie. Patronii primesc practic salariul minim pe economie de la stat pe finanțare europeană, dar interesul nostru este să și formăm piața muncii, să avem muncitori calificați.(...) Pe de altă parte nu vrem să punem o presiune foarte mare pe angajatori”, a explicat ministrul Muncii.