Sari la conținut

Oficial PSD: Îi vom cere lui Eugen Bejinariu să demisioneze

Deputatul Marian Neacşu, secretarul general al PSD, a anunţat, luni, că social-democraţii îi vor solicita lui Eugen Bejinariu să demisioneze din Parlament, inclusiv în cazul în care va fi reales pentru un nou mandat 11 decembrie, potrivit News.ro.

161128_EUGEN_BEJINARIU_01_INQUAM_Octav_Ganea_

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Sperăm că luni o să fim mai mulţi decât am fost astăzi, iar până luni, în mod ferm, îi solicităm colegului nostru să-şi depună demisia. Am avut o discuţie cu domnia sa, până în acest moment nu este convins că este un gest bun pentru domnia sa să îşi depună demisia. Eu cred că este o datorie faţă de partid să facă acest lucru şi o să îi cerem în continuare să demisioneze”, a spus secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Neacşu a spus că un eventual refuz al lui Bejinariu va trebui discutat în conducerea partidului.

„Nu va beneficia de nicio umbrelă a PSD. Noi îi cerem demisia acum şi sperăm ca această demisie să rămână şi pentru viitorul mandat. Dacă domnia sa aduce prejudicii de imagine partidului, atunci e necesar să i se aplice o sancţiune care poată să meargă până la excludere. Este poziţia mea personală”, a spus Neacşu.

El a arătat că, în momentul de faţă, candidatura lui Eugen Bejinariu pentru un nou mandat de deputat nu mai poate fi împiedicată deorece listele partidului au rămas definitive.

„Astea sunt procedurile legale. Nu avem cum să-l retragem, inclusiv în cazul unui deces rămâne pe listă şi i se şi atribuie mandatul”, a mai spus Neacşu.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, un raport pozitiv pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, raportul urmând să primească vot final în plenul Camerei Deputaţilor programat la ora 16.00.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.