Olt, Teleorman, Giurgiu și Buzău, cei mai mulți bani primiți de la Ministerul Dezvoltării

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
Dragnea_Sevil_Shhaideh_ agerpres_7789784
Sevil Shhaideh (st.) si Liviu Dragnea (dr.) participa la conferinta de bilant a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

În perioada ianuarie-iunie 2017, prin semnătura lui Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării și om de încredere al lui Liviu Dragnea, au început să plece bani în teritoriu, prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală. Aproape 602 milioane lei au fost alocate în primele șase luni de guvernare PSD-ALDE, iar favorizate au fost, după cum reiese din datele puse la dispoziție de MDRAP, județele controlate de cei mai vehemenți susținători ai lui Dragnea. Și, bineînțeles, județul Teleorman.

Dragnea_Sevil_Shhaideh_ agerpres_7789784
Sursă foto: Agerpres

30 de miliarde de lei au fost puse, pentru perioada 2017-2020, la dispoziția lui Sevil Shhaideh, bani pe care aceasta să-i împartă după bunul plac, prin ordin de ministru. Pentru ca alocarea banilor să meargă ca unsă au fost operate, în cascadă, și tot felul de derogări de la legile în vigoare: să poată fi luați și bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, să poată fi mutați banii de la un capitol bugetar la altul și de la un program la altul, etc. La momentul respectiv, nu puține au fost vocile care au spus că OUG 6/2017, prin care a fost stabilită suma de 30 de miliarde de lei, este la fel de nocivă ca mai celebra OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

PSD a răspuns, prin vocea senatorul PSD Adrian Țuțuianu, devenit între timp ministru al Apărării Naționale, că PNDL „este un program așteptat de toți primarii, indiferent de culoarea politică”.

Cifrele care rezultă din statisticile MDRAP arată însă altceva, confirmând concluziile de anul trecut ale Expert Forum, cum că banii sunt alocați pe criterii politice și că PNDL este un program al firmelor de casă ale politicienilor (primari, președinți de consilii județene, parlamentari, etc.).

Din statisticile cu plățile efectuate de MDRAP pe primele șase luni ale anului 2017 rezultă că au fost transferate către consilii județene și primării aproape 602 milioane lei (601.941.736 lei). Într-un top al județelor beneficiare, diferența între primul și ultimul clasat este uriașă: cu 47,3 milioane lei, Oltul a primit de 21 de ori mai mult decât Ilfovul.

Favorizate au fost la împărțirea banilor prin PNDL tocmai județele din care provin susținătorii lui Liviu Dragnea, iar defavorizate au fost județele „galbene” (câștigate, la locale, de reprezentanții PNL) și cele „verzi” (dominate de UDMR). Teleormanul, județul lui Dragnea, se situează pe locul doi în topul alocărilor, cu 43,2 milioane lei. Atenție, a nu se confunda proiectele finanțate prin PNDL cu cele finanțate de Compania Națională de Investiții.

 

Teleorman: 37,1 milioane lei la urmașul lui Dragnea

În primele șase luni, județul lui Liviu Dragnea a primit 43.287.809 lei, sumă care-l plasează pe locul doi în topul alocărilor prin PNDL, după Oltul lui Paul Stănescu și înaintea Giurgiului lui Niculae Bădălău și a Buzăului lui Marcel Ciolacu.

Din lista alocărilor atrag atenția cele trei tranșe prin care CJ Teleorman a primit 37,17 milioane lei în decursul a mai puțin de o lună (22,2 milioane lei pe 26 mai, respectiv 22,2 milioane lei și 1,23 milioane lei pe 23 iunie). Șefia CJ Teleorman este în prezent asigurată de Ionel-Dănuț Cristescu, după ce Adrian Gâdea, recent inculpat în afacerea Belina, a renunțat la funcție pentru a deveni deputat și, mai apoi, secretar de stat în ministerul condus de Sevil Shhaideh.

După locale, la instalarea lui Gâdea la șefia CJ Teleorman a participat și Liviu Dragnea. „A fost prima dată când n-am stat la masa la care se vota pentru președinte. Am venit pentru că este județul meu. Am venit pentru că aici este organizația politică din care fac parte și la care am contribuit și eu”, spunea atunci șeful PSD.

Stănescu, Bădălău și Ciolacu, bani cât pentru 17 județe

Oltul, condus de Paul Stănescu, este singurul județ care detronează Teleormanul în topul banilor alocați prin PNDL în primele șase luni ale anului 2017: 47.321.241 lei. Alături de Niculae Bădălău de la Giurgiu, Stănescu și-a arătat constant și apăsat sprijinul pentru Liviu Dragnea. În mai 2015, când Dragnea și-a dat demisia din funcția de președinte executiv, ca urmare a condamnării în dosarul „Referendumul”, Stănescu și-a scris și el demisia din funcțiile de conducere din PSD, în semn de solidaritate. Când a fost nevoie să fie îndepărtați din partid inamicii lui Dragnea, fie că se numeau ei Mihai Chirica, Victor Ponta sau Sorin Grindeanu, Stănescu și-a făcut datoria și a cerut public excluderea acestora. Vicepreședinte al PSD la nivel național și șef al PSD Olt, fostul președinte al CJ Olt (timp de două mandate) și-a pus în Guvernele Grindeanu și Tudose miniștri și secretari de stat și nu a făcut un secret din faptul că l-ar interesa, la un moment dat, să intre în Guvern.

Din cele 47,32 milioane de lei primite de județul Olt în jumătate de an de guvernare, 5,988 milioane lei s-au dus la CJ Olt.

Alte 4,79 milioane lei s-au dus (în două tranșe, 17 ianuarie și 19 iunie) la Drăgănești-Olt, oraș păstorit de Pantelie Rotaru, un primar nu doar girat de Stănescu, dar care a fost trimis în judecată, în noiembrie 2016, pentru că și-ar fi reparat mașina pe banii bugetului local.

Sume consistente (cel puțin raportat la sumele primite de județele „codașe” din topul PNDL) s-au mai dus spre comunele Radomirești (5,76 milioane lei), Sâmburești (3,3 milioane lei) și Obârșia (3,2 milioane lei).

Giurgiu, județul președintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău, se află pe locul trei în topul alocărilor prin PNDL, cu 30.828.040 lei. După modelul Stănescu, Bădălău și-a pus și el oameni în Guvern, începând cu ministrul Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc. Numele lui Bădălău a fost și el vehiculat pentru diferite funcții, ba în Executiv, ba la Curtea de Conturi, dar apărea și printr-un dosar din 2013 de la DNA, în care senatorul era cercetat pentru trafic de influență.

Buzău, județul reprezentat de Marcel Ciolacu, deputat PSD, recent instalat vicepremier fără portofoliu în Guvernul Tudose, a primit prin PNDL, în jumătate de an de guvernare PSD-ALDE, 27.974.014 lei. Banii au venit în 37 de tranșe, constant, lună de lună. La Consiliul Județean a ajuns suma de 3,2 milioane lei, mai mică decât sumele care au ajuns la două comune: Smeeni (5,1 milioane lei) și Ghergheasa (3,68 milioane lei).

Cea din urmă, Ghergheasa, comună cu 2.500 de locuitori, apare în dosarul în care, la sfârșitul lunii mai 2017, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare fostul șef al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, după ce a primit o mită de aproape 900.000 de euro pentru ca o anumită firmă să primească „proiectarea și execuția modernizării drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Ghergheasa, județul Buzău”.

Harghita și Covasna, grosul înainte de moțiune

Cele două județe dominate de UDMR sunt la coada topului alocărilor prin PNDL: Covasna a primit, în șase luni, un total de 2,33 milioane lei, iar Harghita, 3,27 milioane lei.

Interesant este că, în ambele cazuri, grosul banilor a venit fix în luna în care conducerea PSD a dat jos Guvernul Grindeanu prin moțiune de cenzură și a fost învestit Guvernul Tudose.

Covasna a primit în ianuarie aproape 43.000 lei, iar restul de 2,29 milioane lei au venit pe 8 iunie, respectiv 26 iunie. Similar, Harghita a primit pe 8 iunie și 19 iunie peste 2 milioane de lei.

Parlamentarii UDMR nu au participat la votul care a dus la căderea Guvernului Grindeanu, dar au votat pentru învestirea Cabinetului Mihai Tudose.

Distincția PNDL-CNI

Programul Național de Dezvoltare Locală este un program înființat în 2013, cu trei subprograme și a fost destinat realizării, extinderii, modernizării sistemelor de alimentare cu apă, sistemelor de canalizare, stațiilor de epurare, unităților de învățământ și unităților sanitare, precum și reabilitării drumurilor publice județene și comunale.

Compania Națională de Investiții a apărut în 2001 și este axată pe construcții de interes public sau social. Prin CNI a fost, de pildă, reabilitată Sala Sporturilor din Alexandria (buget 19,74 milioane lei) și se pregătește investirea a circa 55 milioane lei pentru modernizarea stadionului din același oraș.

Partenerii noștri