Omul care-l ţine în şah pe Grindeanu. Dat afară de Ponta, "ţinut în braţe" de Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
mihai busuioc, numit secretar general guvern grindeanu_agerpres_1558779
Foto: Agerpres

Secretarul general al Guvernului a devenit omul momentului, în condiţiile în care refuză să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care dispunea eliberarea sa din funcție. Absența semnăturii lui Mihai Busuioc face imposibilă publicarea în Monitorul Oficial a deciziei luate de Grindeanu, afectând totodată strategia premierului în războiul cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Busuioc a ocupat mai multe poziţii în aparatul guvernamental. La un moment dat, a fost dat afară de Ponta, dar apoi păstrat în funcţie de Dragnea.

mihai busuioc, numit secretar general guvern grindeanu_agerpres_1558779
Foto: Agerpres

O eventuală numire a lui Victor Ponta în fruntea Secretariatului General al Guvernului este condiţionată de eliberarea din funcţie a actualului titular. Cum acesta din urmă nu s-a lăsat convins până acum să contrasemneze ordinul de demitere, semnat deja de premierul Grindeanu, Ponta nu-şi poate primi încă funcţia de la Palatul Victoria. Dar cine este Mihai Busuioc?

Una din primele decizii ale lui Grindeanu

Ei bine, acesta a fost numit în funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, la începutul lui ianuarie 2017.  Grindeanu îl înlocuia astfel pe Florin Marius Tacu, "moştenit" de la Guvernul Cioloş şi lua, astfel, una din primele sale decizii ca şef al Guvernului de la Bucureşti.

O lună mai târziu, Mihai Busuioc s-a numărat printre oficialii audiaţi de DNA în dosarul adoptării OUG 13 privind modificarea Codurilor penale. 

L-a dat afară pe tânărul angajat de Victor Ponta

Una din primele decizii semnate de Mihai Busuioc, odată instalat la SGG, a fost demiterea lui Cristian Botan, un tânăr angajat pe vremea guvernării Ponta. Deși ar mai fi fost nevoie de experiența lui în echipa guvernamentală, noul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, a considerat că Botan este „colaboraționist”, în sensul că „a colaborat cu tehnocrații” și în consecință este „omul lui Cioloș”.

Botan a explicat contextul: „Mulți colaboratori și prieteni apropiați m-au întrebat cum e atmosfera la Palatul Victoria în ultima vreme și dacă sunt în regulă. Pentru clarificare, în data de 4 ianuarie 2017, prin ordinul noului secretar general al Guvernului, domnul Mihai Busuioc, am fost revocat din funcția de consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Sunt cumva onorat de importanța pe care mi-au acordat-o, luând decizia respectivă chiar în seara depunerii jurământului la Cotroceni", scria tânărul pe Facebook.

Dragnea, acuzat că-l ţine în braţe

În 2014, postul controlat de Sebastian Ghiţă şi apropiat de PSD, acuza faptul că vicepremierul Dragnea nu scapă de oamenii PDL din Guvernul Ponta.

De ce era menţionat vicepremierul, iar nu premierul,? Pentru că Busuioc fusese păstrat în funcţia de la Ministerul Dezvoltării. „Liviu Dragnea a ajuns să protejeze în funcţii-cheie oamenii PDL-ului, asta chiar dacă el însuşi le-a cerut colegilor să dea afară din conducerea ministerelor reprezentanţii PDL şi PNL, transmite România TV. Mihai Busuioc este în continuare secretar general adjunct în ministerul condus de vicepremierul Liviu Dragnea, cel al Dezvoltării Regionale, chiar dacă este membru al organizaţiei PDL sector 4. Mihai Busuioc a primit primele funcţii importante încă din timpul guvernării Alianţei DA. Astfel, în 2006 a fost numit şef al Autorităţii Naţionale de Cadastru, iar numele său a fost vehiculat în legătură cu unele afaceri cu retrocedări. Postul de la ANCPI l-a deţinut până în mai 2012, când a fost demis de către Victor Ponta, proaspăt numit premier”.

Potrivit unor surse, Mihai Busuioc ar fi un personaj important din angrenajul Elenei Udrea.

Demis de premierul Ponta

Atunci, în 2012, Mihai Busuioc a fost demis de  Ponta din funcţia de şef al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară într-un context interesant. Căci două luni mai târziu, Corpul de Control al Guvernului găsea mai multe nereguli legate de un proiect al agenţiei pentru care fusese contractat un împrumut de la BIRD, în valoare de 47 de milioane de euro. Potrivit mass-media, numele lui Busuioc fusese legat de această situaţie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri