Oprișan nu mai restituie banii necheltuiți cu Centenarul Primul Război Mondial

Data publicării:
170806_CENTENARUL_BATALIEI_MARASAESTI_30_INQUAM_Photos_George_Calin

Printr-o hotărâre de guvern adoptată în ședința de vinerea trecută și publicată miercuri în Monitorul Oficial, Cabinetul Tudose permite Consiliului Județean Vrancea să păstreze sumele primite din Fondul de rezervă bugetară care nu au fost cheltuite pentru organizarea evenimentului „Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică - Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”.

170806_CENTENARUL_BATALIEI_MARASAESTI_30_INQUAM_Photos_George_Calin
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Prin Hotărârea de Guvern nr. 560 din 4 august 2017, Cabinetul Tudose a modificat Hotărârea de Guvern nr. 472, adoptată pe 6 iulie, în sensul eliminării obligației restituirii sumelor necheltuite.

În varianta inițială, hotărârea spunea că „eventualele sume rămase neutilizate după organizarea evenimentului se restituie la bugetul de stat”. În forma adoptată vinerea trecută, obligația dispare și se prevede că sumele rămase neutilizate la finele exercițiului bugetar „se reflectă în excedentul bugetului local și se utilizează în anul următor cu aceeași destinație pentru care aceste fonduri au fost alocate”.

Pe 6 iulie, Guvernul PSD-ALDE a decis să aloce județului Vrancea, din Fondul de rezervă bugetară, suma de 19,36 milioane lei pentru organizarea evenimentului „Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică - Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”.

Potrivit anexelor incluse în hotărârea de guvern, trebuiau organizate manifestări și acțiuni comemorative, evocatoare, științifice și cultural-artistice (inclusiv expoziții de fotografie și carte, emisiune filatelică și miting aviatic) și trebuiau realizate acțiuni de restaurare, reabilitare și conservare a monumentelor.

Grosul sumei alocate (13,8 milioane lei) ar fi urmat însă să se ducă spre lucrări de interes public: realizarea a două poduri, asfaltarea a 3,5 km de drum județean și realizarea Parcului Memoriei Naționale „Stejarii României - 100 de ani de istorie și demnitate” (parc în care să fie plantați 335.000 de puieți de stejar). Ulterior, acest ultim proiect, parcul de stejari, avea însă să fie prezentat public drept un demers al trustului patronat de Dan Voiculescu („Antena 3 a demarat, duminică, proiectul Parcului Memoriei Naţionale, Romândria, și va planta în Vrancea, între Mărăşti şi Mărăşeşti, 335.000 de stejari”).

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la Mărăşeşti, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial, un eveniment la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose, precum şi alţi oficiali şi diplomaţi. Ei au depus coroane de flori la Mausoleul din Mărăşeşti, în cinstea eroilor căzuţi în 1917.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri