Orban: Extindem prin OUG, la alegerile parlamentare, facilitățile de vot pentru diaspora de la prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban

Premierul Ludovic Orban a reafirmat, marţi, că moţiunea de cenzură nu are numărul necesar de voturi pentru a trece de votul Parlamentului.

„Cine știe ce va face cetățeanul la care faceți referire (Victor Ponta - n.red.)? Poate să își schimbe părerea de zece ori până la momentul votului. Conform evaluării noastre, nu există numărul de voturi necesare (...) Din punctul meu de vedere, astăzi, pe evaluarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea cum este astăzi (...) nu are şanse să treacă”, a subliniat Orban.”, a spus premierul la începutul declarațiilor. 

Referitor la ordonanța de urgență care vizează alegerile anticipate, Orban a spus că aceasta „reglementează câteva lucruri care sunt foarte bune și absolut necesare – creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora, o solicitare legitimă”.

Orban: Extindem și la alegerile parlamentare facilitățile de vot pentru diaspora care au fost aplicate la prezidențiale

„De asemenea extindem și la alegerile parlamentare facilitățile de vot pentru diaspora care au fost aplicate la alegerile prezidențiale. Reglementăm totodată situația alegerilor anticipate, care nu este reglementată. Există prevederi constituționale, există limita de 90 de zile care este dată din momentul dizolvării Parlamentului până la data alegerilor. Din cauza asta a trebuit să gândim foarte bine toate termenele legate de alegerile parlamentare în cazul în care se organizează anticipat”, a adăugat premierul.

Premierul vorbit şi despre votul de învestitură a unui nou Guvern în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată.

„Legat de această eventualitate noi am luat decizia foarte simplă ca parlamentarii PNL să nu voteze învestirea niciunui guvern pentru a putea declanşa alegeri anticipate. (...) Dacă după ce ne-au dat jos prin moţiune de cenzură vor vota învestirea aceluiaşi guvern înseamnă că trebuie să se caute şi oricum cred că va râde toată ţara de ei”, a spus Orban.

Orban: Vom continua să provocăm majoritatea parlamentară astfel încât să îi obligăm să depună moţiuni de cenzură

„În cazul în care moţiunea de cenzură va avea deznodământul pe care îl anticipez eu, va fi adoptată legea (privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin - n.r.). Noi vom continua să provocăm majoritatea parlamentară astfel încât să îi obligăm să depună moţiuni de cenzură ca să nu se poată adopta proiectele de lege pentru care ne angajăm răspunderea”, a precizat Ludovic Orban.

Prim-ministrul a mai spus că este posibil să candideze la viitoarele alegeri parlamentare, dar că nu a luat încă o decizie în acest sens.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri