Orban: Ordonanța „parșivă” și „mincinoasă” pe legile justiției „va genera efecte negative incalculabile”

Data actualizării: Data publicării:
Ludovic Orban vorbește cu sigla PNL în spate
Ludovic Orban critică adoptarea OUG pentru legile justiției

Preşedintele PNL acuză Guvernul că încearcă să inducă în eroare atât cetăţenii României, cât şi partenerii europeni, cu ordonanţa de urgenţă prin care au fost modificate Legile Justiţiei. Ludovic Orban spune că scopul nu a fost respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ci creşterea puterii ministrului Justiţiei.

„Astăzi, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă parşivă, o ordonanţă de urgenţă în care modifică legile Justiţiei şi în care încearcă să dezinformeze atât opinia publică românească, cât şi instituţiile europene, privind faptul că temeiul emiterii acestei ordonanţe sunt recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Ludovic Orban.

„Din nouă recomandări formulate de Comisia de la Veneţia nu sunt respectate decât două recomandări - recomandarea privitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, în care nu sunt abrogate prevederile, ci numai se prorogă termenul de aplicare până la sfârşitul anului 2019, şi, de asemenea, observaţia legată de dreptul de vot al persoanelor care reprezintă societatea civilă în Consiliul Superior al Magistraturii”, a adăugat el.

„Puncte de vedere extrem de importante care sunt formulate de Comisia de la Veneţia, cum ar fi rolul echilibrat al preşedintelui României, al CSM şi al ministrului Justiţiei în numirea procurorilor şefi, (...) înfiinţarea unei direcţii speciale în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ pentru sancţionarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori, independenţa procurorilor de caz, mai precis procurorul ierarhic poate să infirme o rezoluţie a procurorului de caz pe alte motive decât cele de legalitate, respectiv pe motive de netemeinicie, precum şi alte observaţii ale Comisiei de la Veneţia nu sunt luate în seamă absolut deloc”, a mai spus Orban.

Președintele PNL mai spune Tudorel Toader a introdus în ordonanţă modificări care cresc puterea ministrului de resort.

„Această OUG mincinoasă nu numai că nu îi va păcăli pe partenerii noştri, ci dimpotrivă va genera efecte negative incalculabile asupra percepţiei României. Această minciună pe care o serveşte opiniei publice interne actualul Guvern că OUG este făcută pentru a include în legile Justiţiei punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia este o minciună cu picioare scurte, care nu va ţine nici în faţa cetăţenilor români şi nici în faţa Comisiei Europene”, a conchis Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri