Ordinea de zi a Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
original_spf_8383

Guvernul a publicat pe site-ul său proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei, azi, 25 ianuarie 2017.

original_spf_8383

În prima parte a ședinței se află „nota privind limitele de cheltuieli revizuite, propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2017 și a estimărilor pentru perioada 2018-2020.”

În a doua parte se află proiectele de ordonanță de urgență, potrivit gov.ro:

„1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare

2. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale și de plată a creanțelor fiscale scadente la 25 ianuarie 2017

3. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii

4. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a Programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat”

Rămâne de văzut ce proiecte se vor discuta pe lista suplimentară, în contextul celor două ordonanțe controversate privind Justiția.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a făcut uz de prevederile Constituției și a condus ședința de Guvern la care a participat, având în vedere că în spațiul public au existat discuții că Executivul urma să adopte ordonanțele de urgență privind grațierea colectivă și modificarea codurilor penale.

Miercurea trecută, Sorin Grindeanu a afirmat că ordinea de zi prevedea chestiuni legate de buget însă nu a pomenit de ordonanțele de urgență privind justiția, moment în care Klaus Iohannis a luat cuvântul și a declarat că „sunt doi elefanți în încăpere: grațierea și modificarea codurilor penale”

Președintele țării a mai spus că a ajuns la un consens cu Sorin Grindeanu, într-o întâlnire înainte de începerea ședinței, care „s-a angajat” că nu vor fi băgate pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni și nici peste noapte înainte de ședințele viitoare.

Ulterior, în aceeași zi, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică cele două acte normative. Potrivit documentului, se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor.

Judecătorii, parchetele și procurorul general au declarat că acestea vor slăbi lupta împotriva corupției, în timp ce duminică zeci de mii de români au protestat în toată țara față de aceste acte normative.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...