Ordonanţa ascunsă în sertarele Parlamentului de aproape 20 de luni

Data actualizării: Data publicării:
PARLAMENT agerpres_7827797
Agerpres

Este vorba de aceea prin care s-au majorat salariile a 48 de demnitari. Printre beneficiari se numără preşedintele ţării, membrii Guvernului, conducerea Parlamentului şi şefii serviciilor secrete. Deşi au fost făcute promisiuni peste promisiuni privind respingerea ei, ea este şi astăzi în vigoare.

În vara anului 2015 a fost aprobată printr-o ordonanţă de Guvern majorarea salariilor pentru anumiţi demnitari. Liviu Dragnea devenea principalul contestatar, fiind primul care a luat poziţie împotriva ei.

Liviu Dragnea, în 30 iulie 2015: „Dacă nimeni nu o mai susţine, nu îşi mai asumă nimeni, nu-i mai chinuim. În Parlament, o să încercăm să o anulăm”.

În noiembrie 2015, Senatul a respins Ordonanţa. La Camera Deputaţilor i s-a pierdut urma. După un an de linişte, la finele lui 2016, liberalii au cerut insistent un vot în plen.

Alina Gorghiu, în în 19 octombrie 2016: „Acest proiect de lege a fost ţinut până acum la sertar”.

Conducerea PSD a fost şi ea de acord.

Liviu Dragnea, în 17 octombrie 2016: „Nu pot să votez cu două mâini, dar voi ridica mâna foarte sus. De ce să stea aceşti demnitari cu salariile cocoţate atât de sus?”

Peste numai o lună, Liviu Dragnea i-a dat dreptate Alinei Gorghiu. Dar şi-a meniţinut poziţia, anume că Ordonanţa va fi picată.

Liviu Dragnea, în 7 decembrie 2016: „Am înţeles, am înţeles că s-a pierdut pe aici prin sertare, prin holurile astea foarte mari şi lungi de la Parlament. Mi se pare incorect şi jignitor să mai rămână în vigoare Ordonanţa care face pentru miniştri salarii atât de mari”.

Noul Parlament îşi începea activitatea cu o sesiune extraordinară. În Comisia de Muncă s-a dat raport pentru respingerea Ordonanţei, lucru recunoscut de preşedintele Comisiei.

Adrian Solomon, deputat PSD, în 6 martie 2017: „Raportul este de respingere şi este trimis încă din ianuarie”.

Şi totul s-a blocat din nou, deşi mai trebuie doar un vot în Camera Deputaţilor. PSD-ALDE au majoritatea necesară pentru respingerea Ordonanţei, dar o decizie în Coaliţie este amânată. Preşedintele Klaus Iohannis a ironizat încă de anul trecut declaraţiile celor care vorbesc despre respingerea Ordonanţei. A pus totul pe seama campaniei electorale.

Klaus Iohannis, în 19 octombrie 2016: „Ce va hotărî Parlamentul, aia va fi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri