Ordonanța de urgență care introduce noi taxe, avizată negativ. Adoptarea, amânată pentru vineri

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis prezidează ședința Guvernului Dăncilă
Președintele Klaus Iohannis prezidează ședința Guvernului Dăncilă Foto: Inquam Photos / Klaus Iohannis

Consiliul Economic și Social a avizat negativ proiectul ordonanței de urgență prin care Guvernul introduce noi taxe, inclusiv așa-numita „taxă pe lăcomie”, îngheață o serie de drepturi ale bugetarilor și amână majorarea punctului de pensie până la 1 septembrie 2019, cu derogare de la prevederile legale în vigoare. Ordonanța nu va mai fi adoptată în ședința de astăzi a Cabinetului Dăncilă, ședință care a început în prezența președintelui Klaus Iohannis, ci va fi discutată vineri.

dancila iohannis guvern inquam octav ganea 20181220162721_OGN_8093-01
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Ordonanța care introduce noi taxe nu va mai fi discutată și adoptată în ședința de astăzi a Cabinetului Dăncilă. Ordonanța va face subiectul unei ședințe extraordinare de Guvern, vineri. Până atunci, textul va suferi noi modificări.

Surse citate de Hotnews spun că pe text au fost deja operate o serie de modificări. Printre acestea, comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii se va reduce de la 2,5% la 1%, iar contribuția pe care companiile energetice vor trebui să o plătească la ANRE se reduce de la 3% la 2% din cifra de afaceri.

-----

Potrivit unor surse citate de G4media, împotriva ordonanței s-ar fi pronunțat reprezentanții patronatelor, în timp ce reprezentanții sindicatelor și ai societății civile au dat un aviz pozitiv.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în Parlament, că ordonanța de urgență care introduce noi taxe ar putea fi adoptată joi. „Dacă vom avea această discuție în cadrul Comitetului (este vorba de Consiliul - n.r.) Economic și Social, adoptăm această ordonanță”, a spus Dăncilă. Aceasta a mai susținut că „nu este vorba de noi taxe, e vorba de măsuri de sprijin pentru cetățeni”.

Ordonanţa prin care Guvernul vrea să introducă „taxa de lăcomie” şi un nou impozit pe cifra de afaceri încă nu are o formă finală. Proiectul a putut fi modificat în şedinţa Consiliului Economic şi Social, după cum declara ministrul Finanţelor, miercuri seara, la România TV. Organismul, din care fac parte Guvernul, sindicatele şi patronatele, dă însă un aviz consultativ.

Joi seară, la Ministerul Finanţelor, a avut loc o primă discuție între oameni de afaceri şi lideri sindicali. Aceștia s-au întâlnit cu șase secretari de stat, nu și cu ministrul, însă nu au obţinut de la aceştia prea multe explicaţii.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că ordonanţa vine cu „idei nemaiauzite”, în timp ce liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că măsurile sunt cât se poate de corecte.

Preţul noii revoluţii fiscale va fi plătit de toţi românii, spun analiştii şi reprezentanţii mediului de afaceri. Între măsurile preconizate, Guvernul anunţă plafonarea, pentru doi ani, a preţului gazelor. Însă experţii atrag atenţia că măsura nu poate fi aplicată pentru gazele cumpărate din import. Companiile din domeniul energiei transmit că impunerea unui nou impozit pe cifra de afaceri va reduce investiţiile şi va creşter tarifele. Aceeaşi poziţie o adoptă şi firmele din comunicaţii.

Liderii coaliției de guvernare au în vedere noi schimbări și la Pilonul II de pensii. Din ultima variantă a proiectului de OUG, care ajunge joi pe masa Guvernului, au fost scoase unele prevederi.

În varianta inițială, se prevedea că românii pot scoate toți banii din Pilonul 2 de pensii, dacă au cinci ani de contribuție, dar acum e foarte probabil să nu mai poată face un astfel de pas, limitându-se la un transfer fie către Pilonul 1, adică pensia de stat, fie către Pilonul 3, o pensie privată facultativă pe care ei și-o pot alege. Așadar, ceea ce se schimbă este posibilitatea de a scoate banii de la Pilonul II și de a-i folosi în alte scopuri - pentru consum, plata creditelor etc - decât contribuții la pensii. Cu o singură excepție: îi mai pot folosi totuși, în noua variantă a ordonanței, și ca investiții în titluri de stat. Ce înseamnă aceasta? Că statul se poate folosi de acei bani pe o perioadă de doi-trei ani, după care oamenii îi vor primi înapoi cu dobândă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri