OUG publicată în Monitorul Oficial, diferită de cea adoptată de Guvern. Ministru: O regretabilă eroare materială. Va fi corectată

Data actualizării: Data publicării:
sedinta-guvern-orban-gov
Foto: gov.ro

Eroare! În Monitorul Oficial a apărut, marți, o ordonanță diferită față de cea adoptată de Guvern. Mai exact, o variantă inițială care a fost ulterior schimbată. Este vorba despre cea privind decontarea transportului elevilor, adoptată pe 4 februarie, în seara de dinaintea dezbaterii moțiunii de cenzură. În acest context, deputatul USR Cătălin Drulă a criticat Guvernul Orban, despre care a spus că a atins un nivel de incompetență pe care „nici măcar guvernele lui Dragnea nu l-au atins în vremurile de glorie ale lui Dănuț Andrușcă-ministru”.

Deputatul Cătălin Drulă a numit-o „guvernarea oglinzilor sparte”, deoarece „au adoptat 24 de OUG-uri care nici acum nu sunt în Monitorul Oficial și publicate”.

„O parte nu vor mai fi publicate niciodată pentru că au vicii grave de procedură. Și iată, culmea incompetenței, astăzi a fost publicată eronat o ordonanță în Monitor după o ciornă veche!”, a precizat el.

„Guvernarea PNL s-a dovedit o încropire de oglinzi și efecte speciale. O vreme a părut altceva prin temele reformiste preluate de la USR și societatea civilă doar de fațadă și prin cascadoriile de imagine ale miniștrilor. În ultimele săptămâni, am văzut cum această construcție a crăpat cam peste tot. Sub capotă, e altă față a aceleiași vechi clase politice. Vorba bancului vechi: oricum asamblezi piesele, tot USL iese”, a mai spus deputatul USR, pe pagina de Facebook.

„Foamea clientelei de partid, înlocuirea "alor lor" cu "ai noștri". Disprețul față de consultare și dezbatere democratică în forme uneori chiar mai agresive decât ale PSD în vremurile rele. Prin Parlament sunt tineri demnitari PNL excitați de mirosul puterii care se comportă deja în tradiția faimosului "ciocu' mic că noi suntem la putere acum". Bâlbe și incoerențe în actul de guvernare, dosare care n-au făcut niciun pas înainte în 4 luni (ex. licitația autostrăzii Lugoj-Deva care e tot în aceeași stare – suspendată). Iar nivelul de incompetență al publicării unei ordonanțe greșite în Monitorul Oficial nici măcar guvernele lui Dragnea nu l-au atins în vremurile de glorie ale lui Dănuț Andrușcă-ministru”, a completat Cătălin Drulă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul Educației: Eroarea va fi corectată miercuri

Cu privire la această eroare, Monica Anisie a declarat pentru Hotnews că „dintr-o regretabilă eroare materială a fost publicată o variantă inițială a ordonanței de urgență, nu cea aprobată în ședința de guvern”.

Ministrul Educației a precizat că „miercuri apare forma rectificată, cea corectă, în Monitorul Oficial, în care scrie 'transport', nu 'transport rutier', așa cum a apărut astăzi. Eu mi-am păstrat promisiunea ca toți elevii să beneficieze de decontarea navetei pe orice fel de transport.”

Contactată de jurnaliștii Digi24, Monica Anisie a precizat că greșeala ar aparține Secretariatului General al Guvernului. De acolo a fost trimis spre Monitorul Oficial textul greșit. Ministrul Educației nu a dorit să facă aceste precizări și în direct.

Precizările Ministerului Educației cu privire la ordonanță

„Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă cu privire la transportul elevilor, Ministerul Educaţiei şi Cercetării face următoarele precizări: dintr-o eroare materială în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă într-o altă formă. În cursul zilei de mâine, 12 februarie 2020, va fi publicată în Monitorul Oficial o rectificare, în acord cu forma adoptată în şedinţa Guvernului din 4 februarie 2020, pentru corectarea erorii materiale apărută în circuitul adoptării actului normativ. Facem precizarea că Ministerul Educaţiei Şi Cercetării a eliminat din textul iniţial sintagma 'transport rutier', păstrând termenul 'transport'”, se arată într-un comunicat de presă.

Decontarea pe baza documentelor justificative emise de operatorii de transport rutier pentru elevii navetişti, conform Ordonanţei de urgenţă prin care este reglementată decontarea navetei pentru elevi publicată în Monitorul Oficial al României, este discriminatorie pentru un procent considerabil de elevi care merg folosind mijloacele de transport feroviar, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, CNE a solicitat ca în textul ordonanţei sintagma „elevilor care nu pot fi şcolarizaţi” să fie transformată în „elevilor care nu sunt şcolarizaţi”, din motive evidente, ce ţin de şcolarizarea elevilor din învăţământul liceal, de exemplu, care pot opta, în baza procesului de admitere, pentru a învăţa într-o unitate de învăţământ cu profil diferit faţă de liceele din localitatea de domiciliu, iar Guvernul a decis să aprobe ordonanţa „într-o formă chiar şi mai discriminatorie decât înainte”.

„În calitate de reprezentanţi ai elevilor din România, condamnăm cu fermitate modul în care Guvernul României a ales să discrimineze, prin prezenta ordonanţă de urgenţă, elevii care fac naveta cu trenul. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament din partea guvernanţilor, din cauza unei exprimări dezastruoase mii de elevi din România vor suferi, iar gradul de excluziune socială va creşte şi mai mult. Guvernul Orban a uitat de acei elevi care călătoresc cu trenul şi a ales să îi sară din ecuaţia parlamentară!”, a susţinut preşedinta CNE, Antonia-Laura Pup, citată în comunicat.

Guvernul a adoptat în şedinţa din 4 februarie Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, prin care este reglementată şi în acelaşi timp deblocată decontarea navetei pentru elevi, se arată într-un comunicat de presă al MEC. 

Redactor: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri