Sari la conținut
News Alert

Paragrafe pe care Toader nu le-a citit: Kovesi și-a creat imagine de erou pe baza lipsei de informare

Din cele 36 de pagini ale raportului privind activitatea conducerii DNA, ministrul Tudorel Toader a citit, „în sinteză”, aproape întreg documentul. Puține paragrafe au scăpat lecturii. Unul dintre paragrafele sărite se referă la modul în care Laura Codruța Kovesi „s-a folosit de buna-credință” a cetățenilor României și a reprezentanților forurilor internaționale.

180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Față de forma citită, raportul publicat la aproape 24 de ore de la declarația de presă de joi conține în plus, la capitolul Concluzii, următoarele paragrafe:

„Conduita procurorului șef al DNA a fost și este creatoarea unei crize fără precedent în istoria recentă a acestei țări, care a făcut din România, în mod fals, ținta unor îngrijorări, acte, fapte, declarații, reacții instituționale, la nivel național, european, internațional, cu efecte în plan economic și social.

Procurorul șef DNA s-a folosit de buna-credință a reprezentanților forurilor internaționale, a cetățenilor acestei țări, răspândind în spațiul public informații fără niciun suport real, legal, constituțional. Și-a crest o imagine de erou al luptei anticorupție pe acest fundament al bunei-credințe și al lipsei de informare. Această situație nu poate continua întrucât vorbim, deja, de interesele naționale și protejarea acestora, iar orice autoritate publică ce o va tolera în continuare, (sic!) își va asuma acțiunile desfășurate în detrimentul interesului național.

Ca orice alt procuror, și procurorul șef trebuie să rămână în matca lui constituțională, să își exercite prerogativele funcției cu bună-credință, cunoscând și respectând legea, cunoscând și respectând Constituția.

(...) Toate elementele prezentate susțin cu prisosință că procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, prin toate faptele aici reținute, și-a exercitat și își exercită în mod discreționar funcția, deturnând activitatea de combatere a corupției și instituția DNA de la rolul său constituțional și legal”.

Pe aceeași temă